szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla a héten már meg is kezdte az ajándék lélegeztetőgépek kiszállítását az amerikai kórházaknak, ám az intézmények nem egészen azt kapták, amire elsőre számítottak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elon Musk rengeteg elismerést kapott az elmúlt néhány napban azután, hogy a Twitteren bejelentette: ingyen ad lélegeztetőgépeket az amerikai kórházaknak, és még a kiszállításért sem fog pénzt kérni. A Tesla a ResMed nevű cégtől vásárolta meg az eszközöket, majd miután rátették a dobozra a Tesla-matricát, már meg is indították a pakkokat az intézmények felé. A folyamatot azonban egy nem várt malőr akasztotta meg.

A Financial Times beszámolója szerint a Musk által adományozott gépek valójában nem lélegeztetőgépek, hanem az alvási apnoe kezelésére szolgáló eszközök. Az ilyen készülékek valóban könnyítik a légzést, de nem úgy és nem arra használhatók, amire a hagyományos értelemben vett lélegeztetőgépek.

Néhány szakértő szerint a kevésbé súlyos koronavírusos esetek kezeléséhez ezek az eszközök is elegendőek lehetnek, ám az ellentáborhoz tartozó orvosok szerint nem érdemes használni őket, mert csak a vírus gyorsabb terjedését érik el vele – írja a Coronavirus Today.

A Tesla egyelőre nem reagált az újságírók megkeresésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!