szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kunetz Zsombor oxyológus (sürgősségi) szakorvos szerint csak annak érdemes gumikesztyűt viselni egy járványos időszakban, aki korrektül cseréli a védőeszközt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Érdekes új Facebook-bejegyzéssel jelentkezett Kunetz Zsombor oxyológus. A volt légi mentő, egykori az Istenhegyi Magánklinika Zrt.-t is vezető Kunetz ezúttal a kesztyűhordás témakörében fejtette ki véleményét, pontosabban arról, miért felesleges a kesztyű viselése járvány idején akár például a tömegközlekedésben is. Kunetz szerint ugyanis ahhoz, hogy megőrizzük a kezünk tisztaságát, minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogunk meg, kesztyűt kellene cserélni.

“Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy a tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban”.

Az orvos szerint egy-egy intenzív beteg ellátása során nem ritka, hogy 6-8 óra alatt akár egy doboz kesztyűt is elhasznál az ápoló személyzet, “ha korrektül cserél és használja a védőeszközt”. Ezt persze az állampolgár is megteheti, ám az újrahasznosításnál, azaz a kesztyű újra felvételénél már gond lehet. A kesztyűt sokszor ugyanis csak úgy lehet felvenni, hogy kifordul, az ujjak bent ragadnak. “Ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod”, írja Kunetz, aki szerint ez utóbbival jó eséllyel meg is fertőztük magunkat a koronavírussal.

“Tehát, ha kesztyűt használsz, akkor amennyiben ezt korrekten akarod megtenni, sokkal többre lesz szükséged, mint napi 1-2 párra” – szögezte le Kunetz Zsombor, aki szerint a kesztyűviselésnek is megvannak a maga szabályai, többen azonban hajlamosak megfeledkezni ezekről. Ilyen például, hogy valaki kesztyűben nyúl az arcához vagy orrához,

amit szintén nem szabad.

“Végül a legfontosabb ok a lakossági kesztyűhasználattal szemben az, hogy amennyire egyéb védőeszközök is akadozva jutnak el az egészségügyi dolgozókhoz, ebből is gyorsan hiány lesz” – írta Kunetz Zsombor, aki egy kérést is megfogalmazott a Facebook-oldalán:

Ne mi magunk legyünk a hiány oka, erre az egészségügynek nagyobb szüksége van, mint neked.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!