Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Bizonyos készülékeken a magyarországi felhasználók számára is elérhetővé vált az Android rendszer egy ideig mellőzni kényszerült régi-új funkciója, amely segítségével rögzíthetjük a telefonos beszélgetéseinket.

Január közepén felcsillanhatott az androidosok szeme, amikor kiderült, a Google az operációs rendszer egy olyan funkcióján dolgozik, amellyel rögzíteni lehet a telefonhívásokat. Ez korábban megengedett volt, ám miután megszavazták az Európai Unióban az új adatvédelmi irányelvet, a cég úgy döntött, elveszi ezt a lehetőséget a felhasználók, illetve a harmadik fél által készített alkalmazások elől.

A régi-új funkcióról azon kívül, hogy készül, mást nemigen lehetett tudni, az XDA Developers viszont nemrég arról írt, hogy az Indiában használt Nokia telefonokon már elérhető az újdonság. Nem sokkal később maga a Google tette közzé azt az oldalt online súgójában, amely azt magyarázza el, miként lehet hívást rögzíteni az Androiddal.

Az Engadget által megörökített oldalt nem sokkal később eltávolították, ám a jelek szerint a fejlesztés már nemcsak Indiában elérhető. Vasárnap estére az Android 10-es rendszer alatt már megjelent a hívásrögzítés. (Mi egy Asus ZenFone 6 készülékkel próbáltuk.)

A funkció használatához nem kell mást tenni, mint a fenti képernyőképen látható utasításokat követni. Vagyis:

  • indítsunk el/fogadjunk egy hívást a Telefon alkalmazással (ahogy bármely mást hívással tennénk),
  • hívás közben bökjünk a menüsorban megjelenő Hívásrögzítés opcióra,
  • a felugró üzenetben bökjünk az Ok gombra.
©

Ezzel el is indul a felvétel. Ha letettük a telefont, a rögzítés automatikusan megáll, de menet közben is leállíthatjuk azt. Ha szeretnénk visszahallgatni a beszélgetést, akkor

  • nyissuk meg újra a Telefon appot,
  • bökjünk rá a három ponttal jelzett menü ikonjára,
  • válasszuk ki a Rögzített hívások opciót.
©

Egyelőre úgy tűnik, a lehetőség csak az Android operációs rendszer 10-es verziójában elérhető. Ezt már meglehetősen sok modellre publikálták a gyártók, a frissítési lehetőségről a Beállítások » Rendszer menüpontok környékén lehet tájékozódni.

Bár a Google angol nyelvű súgójában korábban azt lehetett olvasni, hogy a másik fél egy automatikus hangzó értesítést kap hívás közben arról, hogy a beszélgetést rögzítik, tapasztalatunk szerint ez nem így történt, a másik fél ugyanis ilyen információt nem kapott. Sőt, az első rögzítés alkalmával sem hívta fel arra a figyelmet az operációs rendszer, hogy be kell tartani a helyi törvényeket.

Mi éppen ezért külön felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy csak úgy használja az Android új funkcióját, hogy a hívott féllel közli, hogy rögzíti az elhangzottakat. Ha pedig rögzítette azt, a másik fél jóváhagyása nélkül még csak véletlenül se tegye mások számára is elérhetővé azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése