szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatásának valóban megbízható a titkosítása. Egy hiba azonban lehetővé teszi, hogy a hackerek teljes hozzáférést szerezzenek bárki fiókjához.

Köztudott, mennyire megbízható a WhatsApp végponttól végpontig tartó titkosítása, ami nagy kihívás elé állítja a digitális tér rosszindulatú szereplőit, ha hozzá akarnának férni a kommunikáció adataihoz. Van azonban egy hibája az üzenetküldőnek, ami lehetővé teszi az úgynevezett kifigyeléses támadásokat. Az ESET biztonsági szakértője megmutatta, hogyan veszélyeztethetik a hackerek a felhasználókat azzal, hogy letöltik a hozzáférésüket harmadik fél eszközére.

De miről is van szó? Amikor egy felhasználó egy új eszközről jelentkezik be a WhatsApp alkalmazásba, akkor ahhoz egy egyedi kódra lesz szüksége, amit szöveges üzenetben küldenek el neki. Ezzel a kóddal tudja majd visszakapni a fiókbeállításait és az előzményeit az új eszközön egy biztonsági másolatból.

Ha viszont a hackereknek sikerül megszerezniük áldozatuk telefonszámát, akkor letölthetik a WhatsAppot egy telefonra, és beírhatják ezt a bizonyos kódot (amit megszerezhetnek az áldozat telefonjáról, ha az kémkedési távolságra van tőlük), és máris birtokukban a fiók és valamennyi előzmény. A támadási lehetőséget felfedő szakember ki is próbálta mindezt kollegája telefonjával, és minden a leírtak szerint történt.

A kutató szerint nagy a kockázata, ha magára hagyjuk a telefonunkat, akár az irodában, akár egy étteremben. Azt javasolja, hogy amellett, hogy a felhasználók soha se hagyják felügyelet nélkül az eszközeiket, kapcsolják ki az SMS üzenetek előnézetét, illetve kapcsolják be a WhatsApp kétlépcsős hitelesítési folyamatát a Beállítások menüben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?