szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemenesi Gábor szerint is jó esély van arra, hogy ősszel vagy télen megérkezzen a koronavírus második hulláma.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hiába tűnik úgy, hogy minden rendben, attól még pandémia van – nyilatkozta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a 24.hu-nak. A tudós szerint – aki a koronavírus magyarországi megjelenése óta tagja a Jakab Ferenc vezette Koronavírus Kutató Akciócsoportnak – a tendencia a fontos, ami valóban csökken, de nullára nem süllyed majd le.

A vírus itthonról sem tűnt el, Kemenesi szerint ráadásul ismeretlen ellenséggel állunk szemben, ilyenkor pedig az óvatosság a legfontosabb. Legalább húsz év és aktív kutatások szükségesek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2-ről „eleget” tudjunk – mondta. Ezért is hangsúlyozta:

Durván hangzik, de ha az ember nem lát elég hullát, tényleg azt hiszi, elmúlt a veszély.”

Talán nem törvényszerű, hogy lesz második hulláma a járványnak, de a virológus szerint több okból is ez várható. Egyrészt a kórokozót újra behozhatják, mint az első alkalommal, de belföldön is elszabadulhat. Másrészt minden ismert koronavírus szezonalitást mutat, ezért a SARS-CoV-2 újbóli fellángolása is valószínűsíthető.

A szakember is esélyesnek tartja, hogy ősszel lángolhat fel ismét a járvány. Elmondása szerint a járványok dinamikáját erősen befolyásolják a környezeti tényezők, és az ismert koronavírusok számára a hűvös, őszies időjárás optimális.

Az interjúban az a kérdés is felvetődött, hogy a koronavírus jóval veszélyesebb az influenzánál. Kemenesi szerint a koronavírus okozta betegségben, a COVID-19-ben szenvedők tízszerese szorul kórházi ellátásra az influenzásokhoz képest. A veszélyeztetett csoportokat összehasonlítva is jóval magasabb a halálozási arány. A szakember szerint hiba alábecsülni a kórokozót:

A lehető legkárosabb az a jelenleg terjedő hozzáállás, miszerint az egész nagy hűhó volt a semmiért.

Vakcina híján az egyetlen fegyverünk a járvány ellen még mindig a fegyelmezettség és a gyors reagálás.”

Az új koronavírus változékonysága az RNS-vírusokhoz képest nem szupergyors, lassabb az influenzánál, így Kemenesi szerint a leendő vakcina várhatóan évekig hatékonyan bevethető lesz.

Tudományos körökben régóta számítottak arra, hogy jön egy világjárvány, amiben Európa is érintett lesz – magyarázta a virológus. Az is szinte egyértelmű volt szerinte, hogy valamely koronavírus fogja előidézni. Kemenesi szerint meg kell tanulnunk együtt élni a világjárványok kockázatával, az új fertőző betegségek felbukkanása és terjedése ebben a rendszerben a fejlődés egyik ára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Virológus: Csak időt nyertünk, a vírusveszély nem múlt el

Őszre újra belobbanhat a járvány, nyáron az emberek mozgása fenntartja az elterjedését Kemenesi Gábor virológus szerint. A mostani lazítást nem járványügyi, hanem más okok indokolják – mondta a Népszavának adott interjúban.

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Izlandon törölték a járvány miatt a focibajnokság hátralévő meccseit

Izlandon törölték a járvány miatt a focibajnokság hátralévő meccseit

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon