szerző:
László Ferenc

Ahogy telefonból, úgy robotporszívóból is létezik felső kategóriás modell, és ahogy telefonból, úgy robotporszívóból is gyárt ilyet a mindkét szegmensben klasszikusan erős Samsung. Kipróbáltuk a gépüket, melyet minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel és néhány más érdekes funkcióval is felszereltek, hogy választ kapjunk rá: mit tud 2016-ban egy csúcskategóriás robotporszívó?

Nem is olyan rég még abszolút sci-finek számítottak az otthoni házimunkát segítő robotok, az elmúlt években viszont már egyre több háztartásban felbukkantak ezek a hasznos, de a legtöbb esetben igen drága intelligens készülékek. Bár egyes lakásokban már az ablakokat is apró robotok tisztítják, a kertben pedig robotfűnyírók gondoskodnak a gyepről, a háztartási robotok, úgy tűnik, elsőként porszívóként lopakodnak be az otthonokba. Mindez annak is köszönhető, hogy a robotporszívók már elmúltak 18 évesek – a világ első ilyen modelljét az Electrolux 1997-ben mutatta be –, illetve annak is, hogy a gépek az elmúlt pár évben rengeteget fejlődtek. Evolúciójuk jelenlegi állását a piac egyik legnagyobb tudású modelljén, a Samsung Powerbot VR9000-en mértük le.

Szemrevaló

A koreai tervezők dizájn fronton alaposan kitettek magukért, a gép szemrevaló lett. A high-tech külcsínt kapott masina egy modern lakhely dísze lehet, de persze csak akkor, ha nagyon akarjuk: értelemszerűen úgy is be lehet programozni, hogy csak akkor sertepertéljen a lakásban, ha a család nem tartózkodik otthon. Nálunk a fotókon is látható, bronz színnel megbolondított változat járt, de ezenkívül kékben is hazavihető a Powerbot VR9000.

©

A formaterv mindenképpen egyedinek mondható, ugyanis ha felülről pillantunk a készülékre, akkor egy D betűre hasonlító forma látszik, ami nem gyakori az iparágban, a legtöbb gyártó a köralakú kialakításra esküszik.

Beüzemelés

A méretes csomagolásban magán a roboton kívül egy dokkolóállomást, egy hálózati adaptert, egy virtuális fal szerepét játszó fekete dobozt, valamint egy távirányítót találunk. A doboz tartalmának kivételekor szembesülünk vele, hogy a porszívó annyit nyom, mint egy tévé, 4,8 kilós. Ez a használat során már egyáltalán nem fontos: jó esetben csak nagyon ritkán kell majd emelgetnünk a gépet, hiszen a szobáról szobára átjárás teljesen automatikus.

Ha mindent kivettünk a dobozból, első feladatként keresnünk kell egy olyan, minden zavaró tényező nélküli tiszta falszakaszt, melynek mentén a padlóra tudjuk helyezni a dokkolóállomást. Ez a többi részegységéhez hasonlóan minőségi kialakítást kapott, az viszont érthetetlen, hogy a fejlesztők miért nem integrálták a belsejébe a méretes hálózati adaptert, ami ily módon a dokkoló mellett rondít bele egy picit az adott helyiség rendjébe. A beüzemelés során a robot alján lévő főkapcsolót a megfelelő állásra kell váltani, és már kezdődik is az első töltés.

Van benne kraft

Amennyiben a felső felületen található kijelzőn felvillan a "FULL" felirat, az azt jelzi, hogy az akkumulátor teljesen fel van töltve, és nyugodtan munkára foghatjuk a robotot. Érdekesség, hogy a 21,6 V-os akkumulátor 84 Wh-s kivitelű, vagyis a kapacitása bő 50 százalékkal meghaladja a riválisokét. A teljesen lemerült áramforrás nulláról százra mintegy 160 perc alatt tölthető fel, és egy töltéssel körülbelül 60 percen keresztül képes működni a masina. Magával a töltési procedúrával nekünk természetesen nem igazán kell foglalkoznunk: ha közel teljes a lemerülés, a porszívó felhagy a munkával és magától megkeresi a dokkolóállomást. A hazanavigálás tapasztalatunk szerint zökkenőmentes, és utána rögtön meg is kezdődik az akkumulátor töltése. (Mi is bármikor töltőre küldhetjük a készüléket, ehhez csupán a házikó piktogramos érintőgombra kell rányomnunk.)

©

A piacon fellelhető robotporszívók közös vonása, hogy a lehető legnagyobb csendben, de emiatt minimális szívóerővel és nem túl gyorsan dolgoznak. A Powerbot VR9000 szakít ezzel a hagyománnyal, ugyanis szívóereje eléri a 70 W-ot. (Ezért is kell bele a már említett nagykapacitású aksi.) Összehasonlításképp: olyan modellt is árulnak, ami mindössze 0,5 W-tal képes felszippantani az alatta lévő szennyeződést – ezt az értéket tehát érdemes komolyan mérlegelni vásárlás előtt.

Annak, hogy a digitális inverteres gép szívóerejére nem panaszkodhatunk, velejárója, hogy a porszívó hangja sokaknak nem tetszhet: normál működés közben 76 dB-re számíthatunk. Aki diszkrétebb munkavégzésre vágyik, az bekapcsolhatja a visszafogott szívóerejű, úgynevezett csendes üzemmódot, de a takarítás hatékonysága szempontjából talán praktikusabb, ha akkor engedjük a lakásra a gépet (normál üzemmódban), amikor nem vagyunk otthon.

Széles főkefe

A Samsung nemcsak a formaterv, hanem a keferendszer terén is letért a kommersz útvonalról, kimaradtak például az oldalirányban forgó oldalkefék. A fejlesztők szerint ezekre nincs is szükség, elég az, hogy az alsó felület elülső részén elhelyezett forgókefe az átlagnál jelentősen szélesebb. Tesztjeink azt mutatják, hogy a 311 mm-es szuperszéles kefe remek munkát végez, pláne, hogy mellé a már említett extranagy szívóteljesítmény társul.

©

Kövezett és fa felületen természetesen játszi könnyedséggel szippant magába mindent, de az erősen bolyhos szőnyegeken is remek munkát végez a porszívó. Egy utóbbi fajtából való szőnyeggel nagyrészt beterített nappaliban először egy normál porszívóval alapos munkát végeztünk, majd pedig ugyanerre a terepre ráengedtük a VR9000-et, mely ezt követően még rengeteg szennyeződést gyűjtött össze.

Munka közben

A falak és sarkok környékén is korrekt tisztítási eredményt produkáló Samsung-újdonság hasmagassága körülbelül 1,5 centiméter, így a normál küszöbökön történő átjutás nem okoz problémát. Az elakadásmentes mozgásra többek közt a két nagyméretű és érdes felületű kerék, illetve a két kisebb bolygókerék is garanciát jelent. Egy problémás helyzetbe viszont belefutottunk, a 13,5 centis magasság nagyobb az átlagnál, és egyes bútorok alá már nehézkesen (vagy sehogy nem) képes bejutni a porszívó.

A munkavégzéshez a gép a Visionary Mapping Plus rendszert használja, melynek lelke egy felfelé figyelő kamera, ami folyamatosan a plafont figyeli, és ennek segítségével tudja megállapítani, hogy az adott helyen porszívózott-e már. Ezenkívül fejlett akadályérzékelés is van a fedélzeten: a robot nagyon ritkán és csak óvatosan ütközik neki a különböző tereptárgyaknak. Ilyenkor sincs gond, hiszen a mikrokapcsolós ütközésérzékelő garantálja a puha és károkozásmentes találkozásokat. (A doboz tartalmának felsorolásakor már említett virtuális fallal bevédhetők a különösen érzékeny helyek.)

©

A gép maximális tempója 1,15 kilométer/óra, ami első hangzásra nem tűnik valami soknak, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egy versenyautó, hanem egy szobán belül mozgó gépezet. Ilyen sebességgel egy 30 négyzetméteres szobával körülbelül 20-30 perc alatt végez a masina, de ez persze a szennyeződés mennyiségétől is nagyban függ. Alaphelyzetben érdemes az automata üzemmódra hagyatkozni, amikor is a robot a maga közel tucatnyi szenzorát használva teljesen magától varázsol tiszta szobát számunkra. Amennyiben egy kisebb területre szeretnénk fókuszálni, akkor érdemes a 1,5x1,5 méteres zónatakarítást választani. A szintén elérhető maximális takarítás mód lényege, hogy a robot az adott területen az akkumulátor teljes lemerüléséig megszakítás nélkül dolgozik.

A portartály 0,7 literes térfogatú, ami átlagosnak mondható. A dokkolóállomásból kimaradt a központi tároló, így a gép hiába áll be magától a helyére, a „porzsák” ürítéséről már nekünk kell gondoskodnunk.

Verdikt

A Samsung Powerbot VR9000 a robotporszívó piacának egyik legpotensebb delikvense, mely elsősorban átlagon felüli szívóerejéről, egyedi kefemegoldásáról, rengeteg érzékelőjéről, egyszerű kezelhetőségéről, illetve szemrevaló formatervéről ismerszik meg. Egyetlen komolyabb negatívuma van, ami viszont nem elhanyagolható: a 250 ezer forintos ára.

Ha sokallja az árat, olvassa el korábbi cikkünket, melyben egy 170, sőt egy 50 ezres modellt is kipróbáltunk.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Skócia mint EU-tag?

Skócia mint EU-tag?

Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, elment a közvilágítás a környéken

Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, elment a közvilágítás a környéken

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó