szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először sikerült megfigyelni a Földön kívül az úgynevezett légkörfény jelenségét. A kutatók szerint a Marsnál is látható ilyesmi.

Zöld fényt észleltek a Mars légkörében a csillagászok az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) bolygószondájával – közölte a társaság. Hasonló fényt látnak időnként az asztronauták, amikor a Föld tányérjának peremére tekintenek a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A fény az oxigénatomok és a napfény reakciójából születik. A kutatók eredményeikről a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be.

A jelenségről régóta sejtették, hogy más bolygóknál is létezhet, az európai-orosz űrszonda viszont az első, amely ilyen megfigyelést tett a Földön kívül. A most megfigyelt fény különbözik a klasszikus sarki jelenségektől, mint amilyen az északi vagy déli fény. Ez a fata fénykibocsátás a légköri molekulák és a Napból érkező töltött részecskék ütközéseinek eredménye, de a Földön ezt a kölcsönhatást jelentősen befolyásolja a bolygó erős mágneses mezeje, mely ezeket a részecskéket a sarkok felé vonzza. A légkörfény a Mars esetében nem így fókuszálódik, mivel a bolygónak nincsen globális mágneses mezeje, ennek ellenére a fényjelenség létezik.

A légkörfény földi verziója
©

A Föld peremén látható és a TGO által a Marsnál észlelt zöldes fény eredete ráadásul eltérő. A napfény mindkét esetben megnöveli az oxigénatomok energiaszintjét, majd amikor azok visszakerülnek nyugalmi állapotukba, fényt bocsátanak ki. A Föld bőségesen tartalmaz oxigént a légkörében, a Marson azonban jórészt csak a szén-dioxid lebomlásának termékeként van jelen. A napfény a szén-dioxid egyik oxigénatomját szabadítja fel, és ennek az atomnak az áthelyeződése okozza a zöldes fényt.

A TGO az oxigénatomot Nomad spektrométerével észleli, 80-120 kilométerrel a bolygó felszíne felett. A pontos magasság a szén-dioxid nyomásától függ. "A fénykibocsátás magasságának megfigyelése alapján meg lehet mondani, milyen vastag a légkör és hogyan változik" – mondta Manish Patel, a brit Open University kutatója. Ezek az információk segíthetik a következő missziókat is, a zöld fény megfigyelése ugyanis segítheti azokat az eszközöket, melyek a Mars-szondák légkörbe való belépését, süllyedését és landolását irányítják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!