szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baljós nevű arcfelismerő rendszerrel, az Orwellel szerelik fel az orosz iskolákat. A drága beruházást az azt intéző cég szerint a gyermekek érdekében valósítják meg.

Miután tucatnyi orosz régióban jól vizsgázott, összesen 43 000 iskolát szerelnek fel a kissé baljós nevű kamerendszerrel, az Orwellel; a Moscow Times szerint a kamerák arcfelismerővel rendelkeznek, a berendezéseket a Rusznano állami technológiai vállalat fejleszti. Az algoritmus a lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársának, Szergej Csemezo NTechLab nevű leányvállalatához köthető.

Az arcfelismerő rendszer kiépítése Putyin egyik legfontosabb, a digitalizáció érdekében tett törekvése. A kamerák az azt kidolgozó cég szerint garantálják a gyerekek biztonságát, mivel azt is ellenőrzik,

kik lépnek be az intézmények kapuin.

A fejlesztő szerint így könnyebben kiszúrhatók az idegenek. A rendszer állítólag nem rendelkezik központi adatbázissal, a szivárgások elkerülése érdekében minden adatot helyben, az adott iskola szerverén tárolnak.

A fejlesztő szerint néhány kamerával nem biztosítható a rendszer működése, ahhoz, hogy a megfigyelés hatékony legyen, legalább 20 egységet kell telepíteni.

A Vedomoszty orosz napilap szerint a beruházás igen költséges, ugyanis 2 milliárd rubelbe, kb. 8,8 milliárd forintba kerül. A szerződések már létrejöttek az illetékes oktatási hivatalok és a kamerákat telepítő cégek közt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat