szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem erősítik a tartalomszűrést, és nem tartják magukat a gyűlölet erősítőinek.

Nem változtat gyakorlatán a Facebook annak ellenére, hogy több nagy hirdető bojkottba kezdett, amiért a közösségi portál nem lép fel keményebben a gyűlöletbeszéd ellen. Ezt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője jelentette be – olvasható a The Information tudósításában.

A bojkott résztvevői többek közt azt kifogásolják, hogy a Facebook szabad utat enged a fehér felsőbbrendűség, az antiszemitizmus, az oltásellenes álhírek, klímaváltozás-tagadók és hasonló összeesküvés-elméletek hirdetőinek. A kampányban nagyvállalatok vesznek részt, köztük a Coca-Cola, a Pepsi, a Lego, a Ford, a Microsoft, az Unilever és még sok világmárka. A legfőbb vád, hogy a Facebook sok esetben a gyűlöletet felerősítő szerepet tölt be, és ebből profitál.

A Facebook-vezér úgy véli, a hirdetők hamarosan vissza fognak térni, anélkül, hogy diktálnának a cégnek.

A Facebook válaszában azzal védekezett, hogy hárommilliárd felhasználójának számtalan üzenete közül csak egy apró hányad nevezhető gyűlöletbeszédnek, ebből következően a cég nem a gyűlöletből szerzi a bevételét. Emellett több intézkedést is tettek már, külön szemmel tartják a veszélyes egyéneket és szervezeteket, kampányt indítottak az álhírek ellen, és felállítottak egy testületet, amelynek feladata a tartalom ellenőrzése. Százmilliárdnyi üzenet között viszont képtelenség minden problémás elemet kiszűrni.

Zuckerberg azt is felveti, nehéz meghatározni, mi számít gyűlöletbeszédnek, és ez egyébként is szubjektív, ők viszont a szólásszabadságot is értéknek tartják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Itt a lista: ez a 22 cég bojkottálja a Facebookot

Mostanáig közel két tucat nagyvállalat jelentette ki, hogy meghatározatlan ideig nem ad fel hirdetést a Facebookon. A legnagyobb nevek között ott az Unilever, a Mozilla, a Honda és a Starbucks is.

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

Úgy tűnik, a több Balaton többe is kerül, mint az Adria

Úgy tűnik, a több Balaton többe is kerül, mint az Adria