szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szó sem volt még koronavírus-járványról és a hozzá kapcsolódó kézmosási tanácsokról, amikor már az Apple úgy gondolta, jó volna, ha az okosóráján lenne ilyen funkció.

Az elmúlt hónapokban megváltozott a világ hozzáállása a kézmosáshoz. A kezek megfelelő megtisztítása ugyanis fontos mozzanat lehet a koronavírus-fertőzés elkerülésében. Azt ma már szinte mindenki fújja, hogy legalább 20 másodpercig kell szappanozni a kezet – bizonyos dalok dudorászását is ajánlják az idő egyszerű mérésére.

Az okosórák gyártói viszont ennél szofisztikáltabb megoldással rukkolnak ki: példának ott van a Samsung okosórákra kiadott kézmosást segítő alkalmazása. Hamarosan az Apple okosóráin is megjelenhet ilyen funkció, amit azonban nem sebtében dobtak össze a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel, hanem sok éves munka eredményeként – legalábbis ezt mondta Kevin Lynch vezérigazgató a TechCrunchnak, hozzátéve, hogy az alkalmazás évekig tartó próbálkozások, hibák és azok javításának eredménye.

Ez annak fényében nem meglepő, hogy korábbi felmérések szerint az emberek 95-97 százaléka nem szokott vagy nem is tud normálisan kezet mosni.

A funkció, amelyet a watchOS egyik jövőbeli verziójába építenek be, hasonlít a fitnesz-követésre. Amikor az óra érzékeli, hogy a felhasználó kezet mos, automatikusan beindul a 20 másodperces visszaszámlálás. Kulcsfontosságú hardverelem a gyorsulásmérő, ami követheti a kézmosást.

©

A rendszer gépi tanulási modelleket használ a különféle kézmosási módszerek kezelésére, miközben audiomintákat is (ilyen például a folyó víz vagy a szappanozás hangja) használ, hogy detektálja a kézmosást. Csakúgy, mint a fitneszkövetésnél, a kézmosásnál szerzett információkat is rögzíti az óra az Apple egészségügyi alkalmazásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Május vége óta nem találtak ennyire sok magyar koronavírus-fertőzöttet egy nap alatt

Május vége óta nem találtak ennyire sok magyar koronavírus-fertőzöttet egy nap alatt

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül