szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz technológiai intézet egy olyan vezérlőt készített az általuk fejlesztett négylábú robothoz, ami minden eddiginél stabilabb járást biztosít neki.

Az elmúlt években már jó néhány videót láthattunk arról, milyen jól tudnak mozogni a robotok. Ott van például az emberszabású Atlas, ami nemcsak az akadályokat veszi simán, de tornázni is kecsesen tud. A Spot nevű robotkutya pedig már birkákat is képes terelni, ami azt mutatja, nagy magabiztossággal képes az egyenetlen talajon mozogni.

Ez utóbbiak hátránya, hogy meglehetősen nagy felület kell ahhoz, hogy biztosan tudjanak mozogni. Ezt a problémát küszöbölnék ki az olasz technológiai intézet (Instituto di Technologia, IIT) kutatói, akik egy olyan vezérlőt építettek, amely a korábbinál sokkal ügyesebb mozgást biztosít az eszköznek.

Az általuk elkészített robot nagyjából 90 kilogrammot nyom, ami meglehetősen robosztussá teszi. A vezérlésnek köszönhetően ugyanakkor mindez a mozgásán nem látszódik. A kutatók videóban mutatták meg, hogyan képes a szerkezet két lábon állni, egy szimuláció segítségével pedig azt, miként jut át egy olyan helyen, ahol csupán egy 6 centiméter szélességű területre tud lépni.

Bár a robot még fejlesztés alatt áll, a jövőben nagy hasznát lehetne venni például egy mentőakcióban ott, ahol csak egy igen keskeny területen egyensúlyozva lehet közlekedni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt 10 év minden vasúti átjárós baleseténél az autósok, gyalogosok, kerékpárosok voltak a hibásak

Az elmúlt 10 év minden vasúti átjárós baleseténél az autósok, gyalogosok, kerékpárosok voltak a hibásak

Elképesztő mennyiségű koronavírusteszt az ára a nemzetközi filmforgatásoknak Magyarországon

Elképesztő mennyiségű koronavírusteszt az ára a nemzetközi filmforgatásoknak Magyarországon

Szupergyors nyáltesztet vizsgálnak Izraelben

Szupergyors nyáltesztet vizsgálnak Izraelben