szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak teljesítménybéli haszna lehet annak, hogy az Apple a saját processzorait szereli a Macekbe az Intel chipjei helyett: óriási mennyiségű pénzt spórolhat meg vele a cupertinói cég.

Három hete jelentette be az Apple, hogy saját fejlesztésű, ARM architektúrájú processzorokra cseréli számítógépeiben az Intel chipjeit. Ennek egyik vitathatatlan előnye, hogy így saját kézbe vehetik a teljesítmény növelését, a gép hardveres és szoftveres elemeinek fogyasztásának csökkentését, de elemzők szerint azonban lehet egy másik, igen hasznos hozadéka is a váltásnak.

A Forbes tette közzé a Trefis piacelemző cég szakemberének véleményét, számításaik szerint évente 2,2 milliárd dollárt, vagyis mostani árfolyamon számítva mintegy 693,3 milliárd forintot spórolhat meg a váltással az Apple. A kalkuláció során azt nézték meg, hogy mennyibe kerül most egy átlagos Intel processzor (az i5-ös árát 150-200 dollárra, vagyis 47-63 ezer forintra lőtték be), illetve mennyibe kerül egy iPhone-t üzemeltető chip. A kettők közti különbség szerintük nagyjából 110 dollár (kb. 34 ezer forint) lehet, az árkorrekciót, valamint a piacra került készülékek számár figyelembe véve pedig végül a fent említett összeget kapták meg.

©

A tervek szerint az első saját chipes számítógép még az idei évben megérkezik, majd az Apple 2 év alatt, 2022-ig cserélné le az összes Macben a processzort.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Több tucat osztrák fertőződött meg horvátországi nyaraláson

Több tucat osztrák fertőződött meg horvátországi nyaraláson

Belefulladt egy fiatal férfi a Lupa-tóba

Belefulladt egy fiatal férfi a Lupa-tóba