szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Solar Orbiter nevű napszondának nemcsak a csillagunkat sikerült lefotóznia, de az égitest mágneses mezejét is megfigyelhette, sőt, még a kozmikus porról visszaverődő fényt is rögzítette.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA még februárban indította útnak a Solar Orbiter nevű napszondát, ami éveken át vizsgálja majd a Napot. Az egység igen hosszú utat megtéve június közepén végre közel került a csillagunkhoz, és sikerrel teljesítette az első megfigyelését. A NASA most megmutatta, milyen felvételeket készített az űrszonda.

A Solar Orbiter minden eddiginél közelebb merészkedett a Naphoz. Mindez azt jelenti, hogy 77 millió kilométeres távolságból készített felvételeket az égitestről. A következő években azonban még ennél is közelebb kerülhet hozzá: a tervek szerint lesz olyan megfigyelés, amit 49 millió kilométerről végez majd el az űreszköz.

Russell Howard, a küldetés képi anyagot vizsgáló tudós szerint egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy az első megközelítés során sikerrel jár a megfigyelés. Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt több mint egy hétre önkéntes karanténba kellett vonulnia a stáb nagy részének, így a kritikus manőverezési műveleteket távolról kellett elvégezniük.

Bár ezek csak az első felvételek, már most érdekes, új jelenségek láthatók rajtuk – mondta el Daniel Müller, az (ESA) projektfelelőse a képek csütörtöki virtuális bemutatásán. Ilyenek például azok a tábortűznek (campfire) nevezett jelenségek, amelyek a kutatók szerint pontosan olyanok, mint a már ismert napkitörések, csak épp azoknál több milliószor, vagy épp több milliárdszor kisebbek.

©

Hogy pontosan milyen célt szolgálnak, egyelőre nem tudni. A tudósok azt feltételezik, hogy ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy a nap koronája 300-szor nagyobb hőmérsékletű legyen, mint a felszíne. Hogy errő megbizonyosodjanak, meg kell majd mérniük a tábortüzek hőmérsékletét, ebben pedig a Solar Orbiter egyik szenzora lesz a segítségükre.

Az űrszondának sikerült képet készítenie arról a fényről is, ami a csillagközi porról verődik vissza. Ez olyan halvány, hogy normál esetben nem látszana, ezért a Nap fényét a milliárdod részére kellett halványítania az egyik műszernek. A módszer segítségével később a napszél felépítését is megfigyelhetik majd.

©

Mindezek mellett sikerült megfigyelni a Nap felszínének mágneses mezejét is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!