szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar szuperszámítógép-hálózat látványos bővülését tervezik egy múlt héten megjelent kormányhatározat szerint.

A július 23-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a jövő évtől jelentős forrásokat biztosítanak arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával korszerű és erős HPC-infrastruktúra épüljön ki Magyarországon – írta a bitport.hu informatikai szakoldal.

A HPC-nek (vagyis High Performance Computingnak) a magyar szuperszámítógép-hálózatot nevezik.

A kormányhatározat szerint a magyarországi fejlesztés két szakaszban valósulna meg, ebből az első határidő 2022. február 28. A pénzt mind a fejlesztésre, mind a fenntartásra és üzemeltetésre a pénzügyminiszternek kell biztosítania.

Az első szakaszra 2021-ben 344 millió forintot, 2022-től pedig évi közel 526 millió forintot szánnak.

A második fejlesztési szakasznak 2025-re kell lezárulnia. Ennek a szakasznak a finanszírozását az Unió 2021-2027-es költségvetéséből Magyarországnak jutó támogatásokból biztosítanák. A végső cél, hogy öt év múlva európai szinten kiemelkedő teljesítményű HPC-infrastruktúra jöjjön létre.

Ezzel párhuzamosan azonnali feladatként kapta az ITM-et irányító Palkovics László az EuroHPC-s kötelezettségek teljesítését is. Például azonnali hatállyal fel kell állítani a KIFÜN-ön (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) belül egy HPC Kompetencia Központot. Ennek a központnak a finanszírozására az ITM-nek kell saját keretéből forrást biztosítania, jövőre 170 millió forintot, 2022-ben 255 milliót, utána viszont már évi 340 milliót – írta a portál.

A világ jelenleg legerősebb HPC-jének elméleti maximális teljesítménye több mint 400 petaflops. Magyarországon ehhez képest szerény HPC-kapacitásokról beszélhetünk, noha minden nagyobb egyetemi városban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) működik szuperszámítógép. Ezek közül viszont csak a Debreceni Egyetem rendelkezik jelentősebb erőforrásokkal,

ott három rendszer összesen 380 teraflops kapacitásra képes.

A magyar HPC-k üzemeltetését, valamint az összesen mintegy 440 teraflopsnyi kapacitás kiosztását a KIFÜ alá helyezett Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) koordinálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ujhelyi a független sajtóért aggódik: pályázatokat ajánl az újságíróknak, és előfizetésre kéri az olvasókat

Ujhelyi a független sajtóért aggódik: pályázatokat ajánl az újságíróknak, és előfizetésre kéri az olvasókat

„Nem kell ordítani!” - ahogy a rock, úgy a Deep Purple is örök

„Nem kell ordítani!” - ahogy a rock, úgy a Deep Purple is örök

Idén sokkal több tűz ütött ki az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly

Idén sokkal több tűz ütött ki az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly