szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy korábbi álhír szerint az arcmaszk viselése miatt kevesebb oxigénhez jut a szervezet. Ezt az állítást cáfolta meg most egy brit orvos.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Még májusban kezdett el gőzerővel terjedni a Facebookon az a téves információ, amely szerint az arcmaszk viselése káros az egészségre. Az elmélet alapja szerint aki hordja, az az átlagosnál sokkal több szén-dioxidot lélegez be, ami nemcsak szédülést okozhat, hanem megemelheti a szén-dioxid szintjét a vérünkben. Hogy ez miért nincs így, arról itt írtunk korábban, most pedig egy orvos saját magán végzett kísérletet, hogy bebizonyítsa: a felvetés téves.

Tom Lawton, az angliai Bradford Royal Infirmary orvosa egy sebészi maszkot vett fel, hogy megmutassa, az nem akadályozza az oxigén ki- és beáramlását. A férfi nem egyszerűen csak viselte az eszközt, hanem futott is vele: 22 mérföldet, vagyis mintegy 35,4 kilométert egyhuzamban.

[Az orvosi maszkban 5G-s antenna van" – újabb őrült összeesküvés-elmélet terjed]

Hogy a fenti téves felvetést megcáfolja, a futáshoz egy pulzoximétert is felhelyezett az ujjára. Ez az a kütyü, ami a vér oxigénszintjét hivatott mérni/ellenőrizni, ennek értékét pedig folyamatosan mutatja. Mint kiderült, Lawtonnak igaza volt: a vérének oxigénszintje végig a normál értékek között mozgott – számolt be róla a Newsweek. A mért legkisebb érték 98 százalék volt, ami megfelel az elvárásoknak, az orvostudomány szerint ugyanis 94 százalék felett tekinthető normálisnak a paraméter.

Mindebből az következik, hogy a maszk egyáltalán nem volt negatív hatással a viselőjére. Márpedig ha futás közben nem esik le a vér oxigénszintje, akkor minden bizonnyal a hétköznapi sétálás és bevásárlás közben sem fog.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agyvérzést kapott a UB40 énekese

Agyvérzést kapott a UB40 énekese

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Ketten nem akartak maszkot venni egy repülőn – videón, ahogy ezután egymásnak estek az utasok

Ketten nem akartak maszkot venni egy repülőn – videón, ahogy ezután egymásnak estek az utasok