szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cirka 10 milliárd dollárjába kerül az Amazonnak, hogy internettel lássa el előbb az Egyesült Államok, majd talán a világ szürke zónáit. A cég a SpaceX-hez hasonló módszerrel fog dolgozni.

Az Amazon sem szeretne kimaradni az űrből szolgáltatott internet ötletéből, ezért a SpaceX-hez hasonló projekt megvalósításába kezdenek: 3236 műholdat állítanak alacsony Föld körüli pályára, melyek a cég közlése szerint Amerika kevéssé fedett részeit is internettel látják majd el.

A Kuiper Satellite Constellation névre keresztelt hálózatra már az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivatal (FCC) is áldását adta, így Jeff Bezos vállalata hivatalosan hozzákezdhet a munkához. A műholdak nem egyszerre mennek majd fel: a hálózat első felét az elkövetkező hat évben kell pályára állítani. A többi csak ezután jöhet.

A Techradar szerint a műholdak a földfelszíntől mintegy 590-630 kilométeres magasságban helyezkednek majd el. A munka elképesztő összegbe kerül: az Amazon mintegy 10 milliárd dollárt fordít a műholdak elkészítésére, tesztelésére és pályára állítására. Azt nem tudni, hogy a szolgáltatás mikortól üzemelhet, és pontosan milyen feltételekkel lehet majd igénybe venni. Az sem ismert, hogy az Amazon-féle eszközök milyen sebességű kapcsolatot kínálnak majd.

Korábban a Facebook és a Google is internetszóró eszközökkel akarta beborítani a világot, de egyik próbálkozás sem jutott olyan messzire, ahol a SpaceX jár most: Elon Musk űrvállalata ugyanis az első, amely komolyabb flottát volt képes pályára állítani és üzembe helyezni. A szolgáltatás már működik, az első érdeklődőknek pedig ki is küldték a jel befogásához szükséges "tányérokat".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Marad az őszi idő a hétvégén

Marad az őszi idő a hétvégén

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején