szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy vállalaton belül terjedő levél szerint a Canon fényképezőgép-gyártó is zsarolóvírus-támadás áldozata lett. Korábban a Garmint is ilyen vírussal támadták a kiberbűnözők.

A Canon alkalmazottai közt terjedő, belső vállalati levél szerint zsarolóvírussal fertőzték meg a fényképezőgépeiről ismert Canon amerikai rendszereit – írta a Bleeping Computer. A múlt héten zajlott támadás miatt a cég több felülete is leállt.

A Canon túl sok mindent nem árult el az ügy részleteiről, de sajtóhírek alapján már tudni, hogy az incidensért a Maze nevű hackercsoport a felelős. A kollektíva pénzt követelt a zárolt adatok feloldásáért, de a Canon állítólag nem engedett a zsarolásnak.

A hackerek erre válaszul több mint 2 gigabájtnyi lopott (céges) adatot tettek közszemlére az interneten.

A Bleeping szerint ez a jogtalanul birtokolt állomány mintegy 5 százaléka, amit egyfajta figyelmeztetőlövésként adott ki a Maze.

A sajtóban elterjedt hírek szerint bár a kikerült adatcsomagban marketinganyagok is szerepelnek, az érzékeny információkhoz, mint a fizetési adatok, nem szereztek hozzáférést a hackerek.

A Canon egy adatvesztéses ügyben is érintett: a vállalat felhőtárolójáról, az image.canon nevű weboldalról a napokban több gigabájtnyi fotó is eltűnt, melyeket a cég utolsó közlése szerint nem lehet visszaállítani. A Canon ugyanakkor állította: ennek az esetnek nincs köze a hackertámadáshoz.

A zsarolóvírus-támadások egyre gyakoribbak a világon, korábban például a Garmin rendszereit is ilyen kártevővel sikerült "elintézni". A cég azután kapta vissza az állományok fölötti uralmat, hogy állítólag dollármilliókat fizetett a hackereknek. A Bleeping szerint a Maze legutóbb az LG és a Xerox rendszereit is megfertőzte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök