szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, a koronavírus-járvány jelenleg kevesebb életet követel Európában, mint a tavaszi első hullám idején. Az okokat egyelőre csak találgatják a szakemberek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzés továbbra is veszélyes, ám a vírus minden jel szerint mostanra kevésbé halálossá vált Európában. Ezt erősítette meg Jason Oke, az Oxfordi Egyetem kutatója, valamint a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa is. Utóbbi szerint a D614G kódnévvel ellátott mutáció már nem okoz annyi halálesetet, mint az "eredeti" változata.

Az állításokat az adatok is alátámasztják – összegez a New Scientist. Angliában a vírus mortalitása 55-80 százalékkal esett vissza augusztus elején a július végi adatokhoz képest, attól függően, hogy melyik számítási modellt alkalmazták a szakemberek. Vagyis legrosszabb esetben is megfeleződött a koronavírus-fertőzés következtében meghalt páciensek száma.

©

Oke és csapata összegzése szerint az augusztus 17-i héten 7000 brit fertőzött közül mindösszesen 95-en haltak meg, míg április első hetében a 40 000 fertőzött közül 7164-en veszítették életüket. A szakember szerint ugyanakkor ez a fajta csökkenés nemcsak Angliában észlelhető, egész Európában hasonló a helyzet.

[Kína július óta használ egy rejtélyes koronavírus-vakcinát]

Hogy a kevesebb halálesetnek mi az oka, egyelőre a szakemberek sem tudják. Az biztos, hogy augusztus 10–16. között jóval fiatalabbak voltak a fertőzöttek, mint áprilisban: a legtöbbjük a 15-44 éves korosztályból került ki. Az eddigi megfigyelések szerint az ő esetükben kevésbé halálos a kór, mint az idősek számára. Ugyanakkor Oke hangsúlyozza, még mindig sok az idős fertőzött, így csak ez nem magyarázza a dolgokat.

Az alacsonyabb mortalitáshoz az is hozzájárulhat, hogy a betegséget jelenleg hatékonyabban kezelik a kórházakban, mint a járvány kezdetén. Emellett Paul Tambyah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa szerint ahogy elkezdett terjedni a D614G mutáció, úgy csökkent az egyes országokban a halálozási ráta. Ez azonban egyelőre nem bizonyított, így a miértre jelenleg is keresik a választ a tudósok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete