szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes volt megmutatni a NASA adathalmazát a Warwicki Egyetem algoritmusának. A program ezek alapján bukkant ugyanis olyan bolygókra, melyek létezéséről az űrhivatal sem tudott.

A Warwicki Egyetem algoritmusa fedezett fel 50, úgynevezett exobolygó-jelöltet, vagyis olyan planétákat, melyek a Naprendszeren kívül helyezkednek el – írta a CNN.

A számítógépes programot a sok bolygó felfedézésében óriási szerepet játszó Kepler űrtávcső által gyűjtött adatatokkal oktatták, hogy képes legyen felismerni új bolygókat. Miután a szoftver elég okossá vált, a NASA egyéb adatbázisát is megmutatták neki. A program némi kutakodás után bukkant rá az említett új égitestekre.

A bolygókutatás igen nehézkes feladat, mert a tudósok munkáját több tényező is nehezíti. Vannak egyrészt úgynevezett hamis pozitív észlelések, amikor a csillagászok bolygónak hisznek valamit, ami valójában nem az. Ezeknek az értékeknek az ellenőrzésében segít az algoritmus, amely fejlesztői szerint "másodpercek alatt képes korábbi exobolygó-jelöltek osztályozására.

A most felfedezett bolygók közt vannak Föld-méretűek, és annál sokkal kisebbek, illetve olyanok is, amelyek mindössze 200 nap alatt kerülik meg a központi csillagot.

A mesterséges intelligenciát most megpróbálják felkészíteni egy magasabb szintre, amellyel elméletben a TESS űrszonda adatait is értelmezni tudja. A kutatók ettől a munkától is hasonló eredményt várnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben