szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakemberei összegyűjtötték, mik azok a felületek, amelyek képesek terjeszteni a kórságokat, így például a koronavírust is. Az alábbi dolgokat tehát inkább ne fogja meg, ha előtte nem mosott kezet.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Több olyan felület is létezik, amelyen megmaradhatnak a koronavírus részei, így pedig a kórokozó még tovább terjedhet. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) most egy hosszabb listát adott ki ezekről, és a rangsor első helyén a köztéri kilincsek, fogantyúk állnak. Ezeket jobb nem megérinteni, ha valakinek nem tiszta a keze, ezzel ugyanis nagyban csökkenthető a kórokozó másokhoz való eljutása.

A lista második helyén a nyers élelmiszer áll, amelyet a kész, vagyis megsütött/főzött étel követ. A negyedik a szemetesbe dobott kannák, üvegek, majd a könyvtári könyvek, ATM-ek, illetve medencék jönnek. Nem szabad koszos kézzel körmöshöz menni sem, ez a CDC listáján a 8. szabály. A rangsor a tömegközlekedésben megtalálható kapaszkodókkal folytatódik, majd a liftben lévő gombokkal.

[Mihez nem szabad hozzányúlni? Mutatjuk, milyen felületen meddig bírja a koronavírus]

A tizenegyedik helyen állnak a leparkolt kocsik ajtajai, melyek szintúgy megőrizhetik a kórokozó darabjait. A tizenkettedik a szennyesbe került ruha, a tizenharmadik a már pozitív mintát adott személy, vagyis egy fertőzött, a tizennegyedik a használt (gumi)kesztyű, a tizenötödik pedig a felvett arcmaszk. A listát a BestLife életmód magazin közölte.

Az Eat This, Not That! egészségügyi portál szakértői cikkében pedig azokat a tevékenységeket gyűjtötte egy csokorba, amelyeket jobb elkerülni egy járványhelyzet idején. Itt az első helyen a nyaraló/üdülőhajók állnak, amelyeken ugyebár rengeteg ember zsúfolódhat össze. A második a nagyobb társaság által tartott bulik, születésnapok stb. A harmadik a másiknál való vacsora, amely különösen akkor kockázatos, ha többen gyűlnek össze.

[95-97% esély van rá, hogy eddig ön is rosszul mosott kezet]

A lista negyedik helyére a mozik/színházak kerültek, melyekben szintén sokan jelenhetnek meg, így pedig könnyű elkapni/tovább adni egy betegséget. A sort a tömegközlekedés zárja, ez járványhelyzet idején szintén nem veszélytelen tevékenység a szakértők szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric