szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a Huawei mobilokat gyártó részlege a processzorok megvonása miatt már így is nehéz helyzetbe került, szeptember 15-től újabb két cég, a Samsung, valamint a szintén dél-koreai SK Hynix is megvonja a kínai vállalattól az alkatrészeit.

A Huawei mobilos kilátásai eddig sem voltak túl rózsásak, hamarosan azonban még a mostaninál is jobban fájhat a kínai cég vezetésének feje. A Samsung, valamint a szintén dél-koreai SK Hynix is azt tervezi, hogy nem ad el több alkatrészt a távol-keleti vállalatnak – írja a koreai nyelvű Chosun llbo alapján az UPI. Utóbbi memóriachipek gyártásával foglalkozik.

Az értesülések szerint az üzleti kapcsolat szeptember 15-én szakadhat meg a két (illetve három) fél között, a dátum pedig nem véletlen: ezen a napon lép életbe az Egyesült Államok által korábban bejelentett korlátozó intézkedés. Ennek értelmében tilos lesz a Huawei számára olyan alkatrészeket értékesíteni, amelyeket amerikai gépekkel és/vagy amerikai szoftverek segítségével fejlesztettek ki.

©

Mindez igen fájdalmasan érintheti az egyébként is nehéz helyzetben lévő Huaweit. Richard Yu, a vállalat vezetője korábban azt mondta, a Kirin processzorok letiltása miatt – amit a tajvani TSMC gyárt, de amerikai eszközök segítségével – a Mate 40 lesz az utolsó olyan telefon, amibe csúcsprocesszor kerül. Az elmúlt hetekben már arról is hallani lehetett, hogy a kínai cég kiszáll a mobilos piacból, és nem gyárt több okostelefont.

Az új szankció ugyanakkor a koreai cégeket is érzékenyen érinti. 2020 első félévben az SK Hynix 13,3 milliárd dolláros bevételének 40 százaléka a kínai exportból származott. Ugyanakkor az Egyesült Államoknak is fáj a dolog, nagyon sok pénzébe kerülhet ugyanis az amerikai kormánynak, hogy a telekommunikációs cégek lecseréljék a Huawei eszközeit. A kínai vállalat eközben trükközik, és a processzorokat a kínai SMIC gyártósorairól próbálja meg beszerezni, ez azonban hosszú távon nem jelent életképes alternatívát. Azért nem, mert az SMIC-t is érintheti az amerikai tiltás: az amerikaiak megakadályozhatják, hogy a vállalat beszerezze a gyártáshoz szükséges eszközöket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Huawei: Nem megyünk sehova Európából

A Huawei európai üzletágának egyik vezetője, Walter Ji szerint a Huawei nem, hogy nem tűnik el Európából, de az előttünk álló évtizedben piacvezetővé fog válni.

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Ascher Tamás szerint nem igaz, hogy kirúgott egy tanárt a politikai nézetei miatt az SZFE-ről

Ascher Tamás szerint nem igaz, hogy kirúgott egy tanárt a politikai nézetei miatt az SZFE-ről