szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alvás monitorozására szolgáló újfajta eszközt fejlesztett az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT). A szerkezetnek több felhasználási módot is találtak.

A BodyCompass névre keresztelt, falra felszerelhető, nagyjából egy scanner méretével rendelkező eszköz rádiójeleket sugároz szét a szobában, azok visszaverődéséből pedig a mögötte dolgozó szoftver megrajzolja, miként is néz ki a környezet, illetve milyen pozícióban alszik az alany. A szakemberek szerint a fejlesztés több szempontból is hasznos lehet: a segítségével megfigyelhető például a Parkinson-kór lefolyása, mivel a betegségben szenvedők egy idő után már nem tudnak egyedül megfordulni az ágyban.

©

A készülék a visszaverődő jelek közül is azokra koncentrál, amelyek az ember mellkasáról és hasáról érkeznek a szenzorhoz – vagyis azokra, amelyek a légzés miatt mozognak. Így tudja megkülönböztetni, hogy melyik hullám érkezik vissza az emberről, és melyik egy tárgyról. A detektálás után ezeket az információkat küldi tovább a felhőbe, ahol aztán regisztrálja és elemzi a pozíciókat a szoftver.

[Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét]

Az MIT-s szakemberek 26 alany bevonásával nagyjából 200 órányi alvási adattal képezték ki a BodyCompass neurális hálózatát. Egy hét elteltével a program már képes volt az esetek 94 százalékában jól megmondani, milyen pozícióban alszik valaki.

A fejlesztés akkor lesz igazán hasznos, ha sikerül azt összekötni más rendszerekkel, például egy okosmatraccal. Ennek köszönhetően figyelmeztethetik majd a pácienst, ha olyan alvási pózt vesz fel, ami veszélyes rá nézve, esetleg az alvási apnoe miatt hosszabb ideje nem vesz levegőt, de értesíthetik az ápoló személyzetet is, ha egy mozgássérült ember nem tud felkelni az ágyából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét