szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA több műholdja is készített felvételt Manhattanről és a World Trade Centerről az után, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák két utasszállító gépet is a tornyokba vezettek.

Az egész világot megrázta, amikor 19 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én terrortámadás érte az Egyesült Államokat. Mint utóbb kiderült, összesen 19, az al-Káida terrorszervezethez tartozó terrorista szállt fel az amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy azokkal aztán öngyilkos merényletet hajtsanak végre.

Arról, hogy a repülőgépek miként csapódtak a New York-i World Trade Center tornyaiba, rengeteg fotót és videót láthattunk már. A tragédia óráinak emlékét azonban nemcsak a földről rögzített felvételek őrzik.

A Space.com gyűjtötte össze azokat a műholdfelvételeket, amelyek a repülőgépek becsapódása után készültek. Emellett Frank Culbertson, a NASA űrhajósának fényképeit is megnézhetjük, aki a Nemzetközi Űrállomásról dokumentálta a történteket.

©

Az alábbi képet a Landsat 5 műhold készítette New York felett 2001. szeptember 13-án. Jól látni, még két nappal a terrortámadás után is füst szállt fel Manhattanből.

©

A Spot nevű műhold szeptember 11-én, helyi idő szerint 11óra 55 perckor készítette az alábbi felvételeket – vagyis három órával az után, hogy a két repülőgép becsapódott a World Trade Center két tornyába. A képeken jól látszik, az épület akkor még lángokban állt.

©
©

Az Ikonos nevű, 680 kilométeres magasságban keringő műhold 2001. szeptember 12-én, helyi idő szerint 11 óra 43 perckor készítette az alábbi képet.

©

Az Ikonos három nappal később, szeptember 15-én, 11 óra 54 perckor is készített egy felvételt. Akkor már csak a füstölgő romok látszódtak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Dízel nélkül, kizárólag 3 hengeres motorokkal itt az új Dacia Logan és Sandero

Dízel nélkül, kizárólag 3 hengeres motorokkal itt az új Dacia Logan és Sandero

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben