szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mozilla RegretsReporter néven adta ki a Firefoxra, valamint Google Chrome-ra is elérhető bővítményét, amellyel jelenthetjük, ha a YouTube algoritmusa kifogásolható tartalmakat ajánl.

A YouTube algoritmusa, amivel a felhasználóknak az érdeklődési körük alapján igyekszik videókat ajánlani, finoman fogalmazva sem működik tökéletesen. Az elmúlt években jó néhány esetben felvetődött már, hogy a háttérben futó program olyan videókat is beajánl, amelyekre nemhogy nem kíváncsi a felhasználó, de nem is nagyon van keresnivalója az oldalon. Jó példa erre az a kutatás, amely megállapította: a YouTube-nak komoly szerepe van abban, hogy egyre több a laposföld-hívő.

A cég megígérte, hogy javít az algoritmusán, hogy kevesebb teret engedjen az összeesküvés-elméleteket terjesztő tartalmaknak, ám sokak szerint e téren még mindig nagyon sok tennivalója van a cégnek. Közéjük tartozik a Mozilla is, amely most úgy döntött, megpróbál megoldást találni a problémára.

©

A Firefox készítői olyan bővítményt dobtak össze, ami lehetővé teszi, hogy kutatási célokra "ajánljuk fel" az ajánlott videók között felbukkanó tartalmakat. A Firefoxra és Chrome-ra is elérhető RegretsReporterrel megoszthatjuk a világgal az ajánlóban felbukkanó videókat, hogy jobban megérthessük, hogyan is működik az algoritmus, és miért teszi a dolgát ennyire rosszul. Az adatok névtelenül kerülnek nyilvánosságra, így senkinek sem kell attól tartania, hogy személyes adatokat ad ki a kezéből.

A bővítmény azt is lehetővé teszi, hogy megadjuk, milyen típusú tartalom vezetett az adott ajánlott videóhoz. A cél egyértelmű: kideríteni, miért ajánl a rendszer adott esetben például rasszista videókat, hogy később konkrét javaslatokat lehessen megfogalmazni az algoritmus módosítását illetően. Az összeállított adatcsomaghoz bárki hozzáférhet, hogy tanulmányozza. A felhasználónak nem kell mást tennie, mint a videónál, ahol olyan ajánlott tartalmat talál, ami szerinte kifogásolható, rányom a telepített bővítmény ikonjára, majd a Report Video and History gombra.

©

Kérdés, mennyire lesz hasznos a megoldás. Egyrészt azért, mert viszonylag nagy tömegnek kell majd használnia a bővítményt, hogy reális képet kapjunk a problémáról, másfelől pedig még így is előfordulhat, hogy hamis adatokkal hackelik meg a vizsgálatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián