szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gennaris névre keresztelt rendszert az ausztrál Monash Egyetem fejlesztette, és egy olyan technológiát takar, ami egy kamera segítségével az agyba közvetíti a látott képet.

Hosszú évek óta dolgoznak azon a tudósok, hogy valahogyan visszaadják a vakságban szenvedő emberek látását. Részsikereket már eddig is sikerült elérniük, az ausztrál Monash Egyetem tudósai azonban olyasmire készülnek, amire még nem volt példa: beültetnék a világ első bionikus szemét egy emberbe.

A TechCrunch beszámolója szerint egy, az okostelefonokéhoz hasonló rendszerről, valamint az agyhoz csatlakoztatott elektródákról van szó. Ezt szeretnék most beültetni egy emberbe, és ha sikerül, további támogatásokat gyűjtenének, hogy a világon mindenhol elérhető legyen a módszer..

A Gennaris névre keresztelt rendszert, melyet több mint tíz éve kezdtek fejleszteni a tudósok, a sérült látóidegeket megkerülve juttatja el a jelet az agy látóközpontjához. Az egység egy kis kamerából áll, amely egy vezeték nélküli jeladón keresztül továbbítja a látott képet a képfeldolgozó chipekhez. A feldolgozás után az információ elindul az agyba.

©

Arthur Lowery, a Gennarist fejlesztő csapat egyik tagja szerint a rendszer képes lesz arra, hogy akár 172 különböző fényfoltot is érzékeljen vele a páciens. Ez már elegendő ahhoz, hogy kültérben és beltérben is biztonsággal közlekedjen az illető, illetve felismerhetővé válik számára, hogy valaki vagy valami van ott mellette.

A szakemberek azt remélik, hogy a technológiával más területeken is eredményeket érhetnek majd el, például segíthet a mozgássérülteknek abban, hogy újra járni tudjanak.

A szakemberek a nyár folyamán három bárány agyába ültettek implantátumot, a 2700 tesztóra alapján pedig úgy tűnik, működőképes a dolog. Az emberi beültetés előkészületei már folynak, de pontos időpontot még nem tűztek ki.

Az ausztrál kutatók bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Elon Musk cége, a Neuralink megmutatta, sertésekbe már sikerrel ültették be az agy-számítógép interfészt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt

Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma