szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósok eddigi feltételezése szerint az arany a neutroncsillagok ütközése során képződik. A kutatók még 2017-ben figyeltek meg egy ilyen eseményt, amely során a vasnál nehezebb anyagok – többek között arany – keletkezett. Egy friss tanulmány szerint azonban más lehet a magyarázat.

A The Astrophysical Journal című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az alig megszületett világegyetemben összeütköző neutroncsillagok nem termelhettek annyi aranyat, ami megmagyarázná a mennyiségét a világegyetemben. Ehhez érdemes tudni, hogy az Ősrobbanás után a feltételezések szerint csak hidrogén és hélium keletkezett, minden más elemet a csillagokban végbemenő folyamatok, vagy a szupernóva-robbanások állítottak elő.

©

Az olyan csillagok, mint a mi Napunk, az életük nagy részében egyensúlyt teremt bennük a befelé húzó gravitációs erő, valamint a termonukleáris reakciók nyomása, amely szétfelé feszíti azt. Nagyjából négymilliárd év múlva viszont kifogy a fűtőanyagból, és zsugorodni kezd. A magban lévő nyomás a hélium-fúziót eredményez, amelytől a csillag vörös óriássá alakul, és bekebelezi a Merkúrt, a Vénuszt, és jó eséllyel a Földet is.

Azok a csillagok, amelyek jóval nagyobbak a Napnál, többször is áteshetnek a vörös óriás stádiumon, mindegyiknél egyre nehezebb és nehezebb elemeket hozva létre. Amikor vas képződik, a további reakciókhoz már több energia kellene, mint amennyit a termonukleáris reakciókból nyerhet – a mag így nem képes már ellenállni a gravitáció vonzásának, és a csillag összeomlik.

©

A hatalmas csillagok élete nagyon erős szupernóva-robbanással ér véget, ami a vasnál nehezebb elemeket hoz létre – cinket, ónt és aranyat. De közel sem annyit, amennyi az unverzumban fellelhető.

A kutatók azt feltételezik, hogy az olyan szupernóvák felelősek az arany jelentős részének előállításáért, amelyek masszív, rendkívül gyorsan forgó és nagyon erős mágneses mezővel rendelkező csillagok voltak – írja a Medium. Az alábbi videóban egy ilyen folyamatot modelleztek a tudósok.

A szakemberek úgy sejtik, hogy ilyen körülmények között az atommagok gyorsabban veszik fel a neutronokat, így nem bomlanak el, ami beindítja a nehéz elemek képződését. A szakemberek szerint ha a 25-50 naptömegű csillagok csak egy kis részében játszódik le ez a folyamat, az megmagyarázza, honnan származik az univerzumban fellelhető arany.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől