szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szaturnusz és a Jupiter holdjai is olyan égitestek egy tudós szerint, amiken élet rejtőzhet. Persze nem zöld lényekre kell gondolni.

Az űrkutatás egyik fontos kérdése, hogy vannak-e olyan bolygók a világegyetemben, melyeken kifejlődhetett-e egy, a földihez hasonló, értelmes élet. A szkeptikusok, illetve néhány tudós szerint erre szinte semmi esély, ugyanis nagyon valószínű, hogy a Föld az egyetlen planéta, amely minden szempontból alkalmas a hosszú távú életben maradáshoz.

Ennek ellenére a mai napig zajlanak kutatások, melyek célja a távoli égitestek átvizsgálása – például mikroorganizmusok után, melyek, ha csak mikroszkopikusak is, de ugyanúgy élőlénynek minősülnek. Gareth Dorrian, az űrtudomány egyik doktora szerint ilyen teremtményekből pedig jó eséllyel sok égitesten találkoznánk, ha egyszer odajutnánk.

A kutató meg is nevezte a szerint esélyes planétákat, melyek a Phys.org-on publikált cikke szerint négyen vannak:

  • az egyik – nem meglepő mód – a Mars,
  • a másik a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán, valamint a jeges Enceladus,
  • illetve a szintén jéggel borított Europa, amely pedig a Jupiter közelében található.

A kutató szerint e négy égitest kínálja a legtöbb esélyt arra, hogy űrbéli életre bukkanjunk, és ki is fejti, miért gondolja azt, amit: a Mars szerinte az egyik olyan planéta a Naprendszerben, amely hajdanán kimondottan jó körülményekkel (többek közt folyékony vízzel a felszínén) rendelkezett, ez pedig lehetőséget teremthetett a mikroorganizmusok kifejlődésére. A kutató azt sem tartja kizártnak, hogy e a parányi élőlények még mindig ott vannak a kövek alatt. (A Marsot több szonda is vizsgálja, és épp az esetleges marsi élet kialakulása miatt tart oda a Perseverance nevű rover is.)

Dorrian értekezésében két meglepő állítás is van. Az egyik Jupiter, a másik pedig a Szaturnusz holdjára vonatkozik, az Europa és Enceladus ugyanis valóságos jégvilágok. A kutató azonban hiszi, hogy a felszín alatt kifejlődhetett olyan élet, amely csak arra vár, hogy megtalálják.

Foszfint találtak a Vénusz légkörében, ez az élet jelenlétére is utalhat

Rádióteleszkópok segítségével sikerült kimutatniuk a tudósoknak, hogy a Vénusz légkörében foszfin található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen