szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lejjebb csavarja a YouTube a moderáló algoritmusa érzékenységét, hogy újra az embernek adja át a döntést. A miértet egyelőre nem indokolták meg, de sejteni lehet.

Újra munkába állhatnak azok a moderátorok, akiknek a munkáját még az év elején függesztette fel a YouTube. Neal Mohan, a cég egyik vezetője beszélt erről a Financial Times-nak, arra azonban nem adott választ, miért döntöttek úgy, hogy ismét az emberi tényezőre bízzák a kétes videók megítélését.

A koronavírus-járvány tavaszi időszakában a YouTube úgy döntött: csökkenti a moderátorok számát, nehogy épp az irodában dolgozók miatt kerüljön be a kór a céghez. Persze ez nem azt jelentette, hogy a cég csak úgy hagyta volna, hogy bármilyen tartalom felkerüljön a videómegosztóra.

A vállalat a moderátorok helyett feltekerte a mesterséges intelligencia érzékelőjét, hogy a káros tartalmak még csak véletlenül se kerülhessenek a nézők elé. Ennek meg is lett az eredménye: április és június között 11,4 millió videót távolított el az algoritmus, ami jóval több annál, amennyit korábban az emberi moderátorok vettek le. Igaz, ebben benne volt egy nagy adag óvatosság is, a Financial Times szerint ugyanis 160 ezer videót végül visszaállítottak, mert azok valójában nem minősültek veszélyes tartalomnak.

Ez a szám azt is jelenti, hogy jóval nagyobb arányban kellett módosítaniuk a döntésen, mint egyébként. Normál esetben a letiltott tartalmakra érkező fellebbezések körülbelül 25 százalékának tudnak helyt adni, most azonban az 50 százalékuk esetében volt valós a felhasználók felháborodása.

Hogy emiatt döntött-e úgy a YouTube, hogy visszaáll a hagyományos moderálásra, egyelőre nem tudni. A Mashable megkereste a céget, ám egyelőre nem érkezett válasz a kérdéseikre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében