szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elkövetkező évek fontos küldetése, hogy az emberiség minimális szintre csökkentse a mesterséges eredetű metánkibocsátást, amely a klímaváltozás egyik beindítója. A feladatot egy különleges műhold is segíti.

A kanadai GHGSat nevű társulás nemrég pályára állt új műholdja, az Iris azt figyeli majd, hogy a világ mely részén ugrott meg a metánkibocsátás – írta a BBC. A metán (CH4) egy rendkívül erős üvegházhatású gáz, melynek nem csak természetes forrásai vannak: az éves metánkibocsátás fele emberi tevékenységből származik. A klímakutatók szerint ezt is mérsékelni kellene, ha el akarjuk kerülni a globális klímakatasztrófát, amely egy korábbi jóslat szerint közelebb van, mint gondolnánk.

A metánkibocsátás csökkentésére dolgoztak már ki terveket, de mivel az érdek nem egységes, nem is törekszik mindenki erre.

A törekvéseket ugyan nem egységesíti a 25 méteres felbontással dolgozó műhold, de abban segít, hogy pontosan lehessen látni, pontosan hol keletkezik nagy mennyiségben metán.

A szatellitet próba gyanánt Türkmenisztán fölött is bevetették, ott készült az alábbi megfigyelés: a képen látható színes terület a túlzott mértékű metánkibocsátás forrását mutatja.

©

A GHGSat nemzetközi szabályozókkal együttműködve építette ki a műholdas megfigyelést. A rendszer az elkövetkező időszakban további őrszemekkel bővül: a cég tíz eszköz pályára állítását tervezi. A rendszer 2022-ben válhat teljessé.

Az Iris által gyűjtött adatokat újonnan kialakítandó laboratóriumokban elemzik majd, az intézmények Londonban és Edinburghban nyitják meg kapuikat. A metánkibocsátást egy másik európai műhold is figyeli, de az nem lát be akkora területet, mint a szeptember eleje óta dolgozó Iris.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna