szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Egy akkumulátoros porszívó, melynek horrorisztikus árából egy remek robotizált egység is kijönne. És amely olyan produkciót ad elő, ami még a legszigorúbb tekintetű háziasszonyok és háziférfiak arcára is mosolyt csal.

Történetünk főszereplője egy brit feltaláló, aki 73 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. James Dyson sosem szerette a porszívókat, mivel azok meglátása szerint nagyon szerény hatékonysággal voltak képesek a por és egyéb szennyeződések felszippantására. A témába olyannyira beleásta magát, hogy néhány év alatt több mint ötezer porszívó-prototípussal kísérletezett, míg a végeredményt 1983-ban a Zanussi segítségével méregdrágán dobta piacra. Ez volt az alig 500 példányban értékesített Rotork Cyclon 1000A. 1993-ban aztán elkészült az első Dyson néven értékesített porszívó, a már nagyobb mennyiségben gyártott DC01.

A 2006-ban lovaggá ütött és innentől kezdve hivatalosan már Sir James Dyson nevet viselő feltaláló-üzletember a közelmúltban nemcsak porszívókkal, hanem többek közt légtisztítókkal, ventilátorokkal és hajszárítókkal is betört a piacra. Sikereit nem lehet elvitatni, olyannyira, hogy jelenleg már ő a leggazdagabb brit, akinek a vagyonát átszámítva mintegy 6500 milliárd forintra becslik.

Ennek a brit lovagnak a legújabb, csúcskategóriás porszívóját vettük kezünkbe.

©

A neve és az ára sem egyszerű

A készülék becsületes neve "Dyson V11 Absoulte Extra Pro", az árcéduláján pedig 300 ezer forintos összeg olvasható. És hogy mit kapunk ezért a szabad szemmel már igencsak jól látható összegért? Nos, csupán egy manuális porszívót, melyet ugyanúgy kézzel kell húznunk-vonnunk a padlón, mint a jó öreg Rakétákat.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ebből az összegből miért ne vásárolnánk inkább egy minden hájjal megkent robotporszívót, mellyel lényegében csak annyi a dolgunk, hogy bekapcsoljuk, és hogy néha kiürítsük a portartályát. Merthogy 300 ezer forintból már felsőkategóriás robotizált masina is vásárolható. Nem egyszerű a válasz, mindenesetre megpróbáltuk megkeresni.

Az ízléses és minőségi doboz kibontását és a kicsomagolást követően első körben ez a látvány fogadott bennünket:

©

Aki szeret legózni vagy Ikea bútorokat összeszerelni, az rögtön kellemes élményben részesül – de persze messze nem ördöngösség a porszívó beüzemelése. A legkomolyabb feladat talán a tartóállvány üzembe helyezése, de ez is megvan 1-2 perc alatt. És innentől kezdve ez az állvány tárolja és egyben tölti a porszívót.

©

Mint egy űrfegyver

A Dyson V11 olyan sci-fi külsőt kapott, hogy akár a Men in Black sötét zsaruinak kezében is jól mutatna.

©

A hengerszerű központi egység lelke egy percenként 125 ezres fordulatszámú úgynevezett Hyperdymium motor, mely egyrészt kiváló szívóerőt produkál, másrészt az erejéhez képest egész baráti a hangja. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Dyson 47 dB-es újdonsága halkabb lenne a csendben sertepertélő robotporszívóknál, erről szó sincs.

A hengeres szekció elülső átlátszó része a 0,75 literes portartály, ami egyetlen laza mozdulattal üríthető. Ennek végébe rögzíthető a porszívó csöve, vagy közvetlenül akár valamelyik fejegysége. Alul található a könnyen cserélhető akkumulátor, melyből kapásból kettőt kapunk, és amelyet a tartóállvány automatikusan tölt.

©

A legnagyobb szívóteljesítményű vezeték nélküli porszívók között jegyzett tesztalanyunk ideális esetben 2 órás üzemidőt biztosít. Ehhez azonban mindkét aksira szükség van, és az sem árt, ha takarékos Eco módra váltunk. Életszerű felhasználási körülmények mellett az említett üzemidő felére lehet számítani, ami telepenként körülbelül 30 percet jelent. És ez bőven elegendő, még a nagyobb területű otthonok takarításához is.

Az üzemidőt jelentősen befolyásolja a kiválasztott üzemmód, így például a legütősebb Boost módban akár 5-12 perc alatt elfogyhat a szufla. Érdemes azonban automatán hagyni a készüléket, mely ilyenkor magától optimalizálja a szívóerőt: padlón gyengébben, szőnyegen erősebben szív. Egy 3600 mAh kapacitású, 25,2 V-os akkumulátor teljes töltése egyébként mintegy 4,5 órányi időt vesz igénybe.

©

Tényleg jó?

Korábban úgy teszteltünk robotporszívókat, hogy azokat egy normál kézi porszívózást követően engedtük rá az adott felületekre, és megnéztük, mennyi maradék koszt tudtak még eltávolítani onnan. A Dyson V11-et pedig egy harmadik fázisban teszteltük: a masina a kézi és a robotizált porszívást követően került bevetésre, és két társának szemre szép munkája után még jól látható por és hajszál landolt a tartályában.

A Dyson V11 tehát tényleg igen hatékony, ami nemcsak a szívóerőnek, hanem a speciálisan kialakított szívófejeknek is köszönhető. A szívófejben található, több mint 2,7 millió szálat tartalmazó forgókefe másodpercenként hatvanat fordul és még a makacsabb szennyeződéseket is képes kiszedni a szőnyegekből. Ilyen fejekből több méretűt is kapunk, és a porszívó csövének végén lévő flexibilis kialakítást is csak dicsérni tudjuk.

©

A teljesen zárt, mosható szűrős szűrőrendszer egészen 0,3 mikronos méretig minden porszemet, pollent és atkát kiszűr, és a gyártó szerint 99,97 százalékos hatékonysággal működik. Ezt nem igazán tudtuk leellenőrizni, de kis jóindulattal elhisszük a Dysonnak.

Negatívum, hogy a 3,05 kilogrammos tömeg csak ez első pillanatokban tűnik kevésnek, utána pedig rájövünk, hogy ez a tömeg ezúttal nem a padlón gurul, hanem végig a karizmainkat dolgoztatja. A V10-es előd 2,68 kilogrammos és 44 dB-es értékével picit halkabb is, szívóerő fronton 20 százalékkal elmarad a V11-től. Ezenkívül, ha nem használunk csövet, akkor a szűkebb helyekre nehézkesen férhetünk csak be a dundi kialakítású porszívóval.

A hátoldalt található apró színes kijelző az éppen aktív üzemmódról és a hátralévő üzemidőről tájékoztat, ráadásul magyar nyelven. Illetve az LCD-n keresztül kapunk figyelmeztetést a szűrő tisztítására, annak esetleges rossz csatlakoztatására, illetve az eltömődések orvoslására.

©
©

Konklúzió

+ : vezeték nélküli kivitel, nagy szívóerő, hatékony működés, egyszerű üríthetőség.

: lehetne kicsit könnyebb és kisebb, lassú töltés, magas ár.

A Dyson V11 Absoulte Extra Pro a néhány apróbb negatívumot leszámítva egy zseniális vezeték nélküli porszívó. 300 ezer forintot persze kevesen tudnak vagy akarnak kifizetni egy kézi porszívóért, de szerencsére 230-250 ezer forintos kivitelekben is kapható a V11-es modell. A V10-es elődmodell ára 170-210 ezer forint magasságában mozog.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen