szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szaturnusz Titan nevű holdjáról már korábban megállapították a kutatók, hogy a felszínén sok a szerves anyag, emiatt pedig drónt küldenének az égitesthez. Erre azonban még néhány évet egészen biztosan várni kell.

A NASA több ambiciózus projektet is szeretne megvalósítani a következő néhány évben. Amellett, hogy az amerikaiak újra embert küldenének a Holdra, elindulhat a Mars felé az első olyan űrhajó, ami már egy helikoptert is vinne magával. Repülő szerkezetet azonban nemcsak oda, hanem a Szaturnusz Titan nevű holdjára is szeretnének küldeni.

A Dragonfly névre keresztelt projektről még 2017 végén lehetett először hallani, és már akkor arról szólt a fáma, hogy az évtized közepén, 2025-ben indulhat útjára az egység. Azóta ezt már módosították, és 2026 lett az új céldátum, most azonban újra változtatni kényszerült a menetrenden a NASA.

Az amerikai űrügynökség a koronavírus-járványra hivatkozva újabb egy évvel tolta el a küldetés indítását, vagyis a jelenlegi tervek szerint 2027-ben startol el a misszió.

©

Ha minden az elképzelések szerint alakul, a Dragonfly kilenc éven át teljesít majd küldetéseket a Titan felszínén, ahol számos mérést végez majd el. Ha sikerrel jár, az a Földön kívüli élet kutatásában is előrelépést jelenthet. A kutatóknak még 2019 végére sikerült feltérképezniük a holdat, és arra jutottak, hogy nagyon sok szerves anyag van a felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba