szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemenesi Gábor szerint egyelőre nem tudják még, hogy problémát okoz-e, ha valakit tünetmentes koronavírusosként beoltanak influenza ellen.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza elleni oltást, de azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, hogy a páciens koronavírusos-e. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke a Népszavának azt mondta, nem látja a lehetőségét, hogy egy orvos a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől.

Kemenesi Gábor a lapnak elmondta, egyelőre nem tudják, hogy okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen. A virológus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó például felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer „el van foglalva”, így nem lesz olyan hatékony a vakcina, nem képes kellő immunválaszt kiváltani.

Kemenesi szerint most más okoz nagy problémát. Elmondása szerint az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig aszerint állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén, de az idén a Covid-19-megbetegedés miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenzajárvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá.

Problémát jelent a háziorvosoknak, hogy jelenleg csak akkor kapnak díjazást az influenza elleni oltás beadásáért, ha a teljes körzetben elérnek egy bizonyos átoltottságot, az viszont mindig csak utólag derül ki, hogy mennyi ez a küszöbszám. További probléma, hogy például egy 1500 fős körzetben a harmincszázalékos átoltottsághoz elég 450 oltást beadni, ugyanezt az arány egy 3000 fős praxisban már 900 beteg beoltását jelenti, miközben a két érintett orvos egyéb leterheltsége is összehasonlíthatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magyar virológusok szerint is jobb, ha kérünk idén influenza elleni oltást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és vezető szakmai szervezetek mind arra biztatnak, hogy az emberek oltsák be magukat az influenza ellen, mert ezzel csökkenthető az egészségügyre nehezedő teher. A kórházaknak ugyanis a koronavírusos esetekkel is foglalkozniuk kell, miközben hamarosan itt az influenzaszezon.

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt