szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok elnöke kedden a Facebookra és a Twitterre is kiírta, hogy szerinte a koronavírus miatt kevesebben halnak meg, mint az influenza miatt. A téves információ terjesztését egyik platform sem tűrte el.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Donald Trump kedden hagyhatta el a Walter Reed katonai kórházat, ahová a koronavírus-fertőzése miatt került. Az amerikai elnök rögtön ki is használta az alkalmat, hogy néhány gondolatot osszon meg a vírusról és a járványról a Facebookon és a Twitteren, ám a bejegyzései nem igazán sikerültek tudományosan megalapozottra.

Trump a közelgő influenzaszezon kapcsán arról írt, hogy amiatt is nagyon sokan halnak meg évente, van, hogy 100 ezernél is többen, mégsem zárják le miatta az egész Egyesült Államokat – inkább megtanultak együtt élni a vírussal, ami

szerinte halálosabb, mint a koronavírus.

©

A Mashable felidézi amerikai járványvédelmi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai szerint bár valóban sokan halnak meg az influenza miatt az Egyesült Államokban – a 2019-2020-as időszakban mintegy 24 ezren –, ám a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hat hónapban annak ellenére halt meg 210 ezer ember, hogy az év elején korlátozó intézkedéseket vezettek be az országban.

Így Trump állítása egész egyszerűen nem felel meg a valóságnak.

A Facebook a koronavírussal kapcsolatos téves információk közlése miatt törölte az elnök bejegyzését, a Twitter a bejegyzésekkel kapcsolatos szabályokra hivatkozva pedig elrejtette azt. Igaz, az elnök ottani követői egy gombnyomás után elolvashatják a posztot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!