54 éve kering egy űrszemét a Naprendszerben, most a Föld felé tart

54 éve kering egy űrszemét a Naprendszerben, most a Föld felé tart

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikertelen holdmisszió rakétájának egy darabja lehet az a múlt hónapban felfedezett és eredetileg aszteroidaként azonosított objektum, amely novembertől átmenetileg a Föld gravitációs csapdájába kerül.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa, Paul Chodas szerint a hivatalosan 2020 SO jelzésű objektum az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet. A leszállóegység belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett, és Nap körüli pályára állt űrszemétként.

A nagyjából 8 méteres objektumot szeptemberben észlelte egy hawaii teleszkóp. A méretei megegyeznek a Centauréval, amely kevesebb mint 10 méter hosszú és 3 méter átmérőjű lehet.

[Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás]

Chodas figyelmét egyebek között az keltette fel, hogy az objektum csaknem köralakú pályán kering a Nap körül, ami szokatlan az aszteroidáknál, valamint a kisbolygókra jellemzőnél lassabb sebességgel közelít a Föld felé.

Ahogy az objektum közeledik, úgy a csillagászok egyre pontosabb megfigyeléseket végezhetnek. Megállapíthatják például, hogy a külső erők (napsugárzás) hogyan hatnak az objektumra, ugyanis ha valóban egy "üres konzerv", akkor másképpen fog mozogni, mint egy aszteroida.

[Először figyeltek meg nappal űrszemetet svájci kutatók]

Chodas előrejelzése szerint az objektum nagyjából négy hónapig fog keringeni a Föld körül, miután a bolygó gravitációs csapdájába kerül november közepén, majd márciusban ismét visszaáll saját pályájára a Nap körül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások