szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brit kutatók négy olyan tünetet is találtak, melyek az úgynevezett Long Covid jelenséghez köthetők. Ez az a szindróma, amely a koronavírus-fertőzés utáni hetekben jelentkezhet. A páciens ilyenkor már kigyógyult a betegségből, ám a szervezete még mindig nem úgy működik, ahogy kellene.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Négy különböző formában jelentkezhetnek az elhúzódó koronavírus-betegség tünetei a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) friss jelentése szerint. A beszámolót a BBC idézte. Mint írták: a hosszú Covid (Long Covid) nevű szindrómában szenvedők hivatalosan már gyógyultnak számítanak, ám a fertőzés miatt a szervezetük továbbra sem működik rendesen, különféle tünetek gyötrik őket.

Az NHS szerint a legtöbb fertőzött két hét alatt kigyógyul a kórból, míg a súlyosabb állapotban lévőknek általában három hétre van szükségük a teljes felépüléshez. Vannak ugyanakkor olyan betegek is, akik ennyi idő letelte után sem érzik magukat jól. Ilyen páciensekből már több ezer van az Egyesült Királyságban.

A Long Covidban szenvedőket különféle csoportok igyekeznek segíteni. Őket meginterjúvolva derült fény a tüneteikre, amelyeket az NHS szerint négy kategóriába lehet sorolni:

  • a tüdő és a szív maradandó károsodása,
  • a beteg leküzdi a vírust, de állapota kritikus marad,
  • nem múló fáradtság érzete,
  • a páciens a fertőzés elmúlta után is olyan tüneteket produkál, mint amilyeneket a betegség alatt.

Az NHS szerint a jelenség azért is különös, mert a páciensek nem mindegyikének volt szüksége kórházi ellátásra – akadt, akinek a fertőzés egyáltalán nem viselte meg a szervezetét. Miután viszont leküzdötte a betegséget (a mintája negatív lett), az állapota rosszabbodott, a szindróma pedig hosszabb távon is fennállt nála.

A Long Covid problémája azért is fontos, mert a kutatók szerint sok a nyilvántartásba nem vett koronavírusos beteg, ám előfordulhat, hogy orvosi segítségre lesz szükségük. Ez pedig újabb terhet róhat az adott ország egészségügyére.

A cikkben megemlítették egy bristoli tanár, Jo House esetét. A férfi már nem fertőző, de máig nem tudott visszatérni a munkahelyére, mert azóta is gyengélkedik. A fertőzés óta hat hónap telt el. A férfi elmondta: eleinte köhögés és légzési nehézségek gyötörték, utána viszont iszonyatos fejfájás és szívproblémák is kialakultak nála, amik miatt kórházi ellátásra volt szüksége.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Meglepetést hozott, amikor fMRI géppel vizsgálták a vakok agyát

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak