szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Várhatóan csak november második felében kéri majd koronavírus-oltásának rendkívüli engedélyezését a Pfizer. A cég vezetése korábban október végére jósolta a vakcina elkészültét.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

November harmadik hetéig biztosan nem kérelmezi a fejlesztés alatt álló koronavírus-oltásának rendkívüli engedélyezését a Pfizer gyógyszeripari vállalat. Ezt Albert Bourla, a társaság vezérigazgatója tudatta egy közleményben pénteken, amiről a New York Times is beszámolt.

A lap emlékeztet, hogy ezzel biztosan nem válik be az amerikai elnök jóslata; Donald Trump korábban arról beszélt, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt elkészülhet a világjárványt okozó vírus elleni amerikai vakcina.

A vezérigazgató szerint, bár október végére várhatóan már lesznek adataik arról, hogy működik-e az oltás, további adatgyűjtésre lesz szükség, például arról, hogy elég biztonságos-e. Ez legalább november harmadik hetéig elnyújtja a folyamatot.

A cégvezetés korábban többször is beszélt arról, hogy október végére elkészülhet a vakcina, de már akkor is többen jelezték, hogy a cég nem lesz képes addig teljesíteni az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA követelményeit.

A Pfizer az egyike annak a négy amerikai gyógyszergyártónak, amelyek már az általuk fejlesztett oltóanyag végső klinikai tesztjeinél tartanak, és ezek voltak azok, amelyek a leghamarabbra ígérték az elkészültét. A másik három társaság, a Moderna az AstraZeneca és a Johnson & Johnson azt jelezte, hogy az év vége felé készülhet el a vakcinával, ráadásul utóbbi kettő klinikai vizsgálatait fel is függesztették biztonsági megfontolásokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Bár oltás még nincs, oltási stratégia már van az EU-ban

Kiosztotta azokat a feladatokat a tagállamoknak az Európai Bizottság, amelyeket el kell végezni, mielőtt elkészül a koronavírus-oltás. A testület ajánlást is közreadott, amelyben felsorolja, hogy kik kaphatják meg először a vakcinát.

Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon

Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját