szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA becslései alapján 43-100 méter széles lehet az az aszteroida, amely két nap múlva közelíti meg a Földet. Közel jár majd, de nem fog belénk jönni.

A NASA folyamatosan nyomon követi a Földhöz közel kerülő aszteroidákat. A héten egy ilyen érkezik: a 2020 TGI jelű égitest a becslések szerint 43-100 méter széles lehet, és október 22-én közelíti meg bolygónkat. Aggódni ugyanakkor nem kell, az aszteroida biztonságos távolságban halad el a Föld mellett, noha így is igen közel jön hozzánk:

11 millió kilométerre jár majd a bolygótól, ami a külső szemlének ugyan nagyon soknak tűnhet, de csillagászati értelemben nem olyan hatalmas távolságról van szó.

Az objektum méretei miatt kifejezetten nagydarab aszteroidának számít, ami azt is jelenti, hogy becsapódása esetén jelentős károkat okozna. De ilyesmi, mint írtuk is, nem fog megtörténni.

A Naprendszerben rengeteg, még felfedezésre váró aszteroida van, köztük kisebbek és nagyobbak is. Ezért sem tétlenkedik az Európai Űrügynökség (ESA), amely a jövőbeni veszélyek elhárítása érdekében egy komplett bolygóvédelmi rendszert épít.

A NASA-tudósok időközben egy másik aszteroidát is azonosítottak: a 2018 VP1 nevű kisbolygó éppen az amerikai elnökválasztás előtt érhet földközelbe.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"