szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorú új világ köszönt a 18 éven alattiakra jövő júniustól Kínában. Akkortól érvényesek ugyanis a frissen kidolgozott szabályok, amelyek valóban alkalmasnak tűnnek a függőség mérséklésére, ám egyúttal tovább redukálják a felhasználók eddig sem túl szabad online életét. A rendelkezések a szolgáltatókra is nagyobb terhet rónak.

A kínai állam nagyon szeretné, ha fiataljai nem kallódnának el, és nem válnának egy-egy online videojáték vagy szolgáltatás rabjává. A regnáló hatalom ezért felülvizsgálta néhány törvényét, és úgy határozott: sokkal szigorúbb fellépésre van szükség a 18 éven aluliaknál, mert így még csírájában el lehet fojtani a szüntelen játék iránti vágyat.

A Reuters szerint az új intézkedések jövő június 1-től lépnek hatályba, és lényegében mindenre, a játékon belüli élő közvetítésekre, valamint a közösségi oldalak használatára is kiterjednek.

Nem közvetlen és teljes betiltásról van szó, hanem akadályok gördítéséről. Ilyen például, hogy még az online videónézéshez is be kell állítani egy számlálót, ami követi, mennyi ideje kapcsolódik ki így az állampolgár, és amely figyelmeztet, ha a kikapcsolódásra adott idő lejárt.

A funkciókat a szolgáltatás üzemeltetőjének kell elkészítenie, és beépíteni a szoftverbe.

Az nem derül ki, hogy azok a cégeknek, amelyek megtagadják, nem végzik el az állam által kért módosításokat, milyen szankciókkal kell szembesülniük. Kína ugyanakkor eddig is büntette azokat a vállalatokat, amelyek nem az állam által hozott szabályok mentén végezték tevékenységüket – például úgy, hogy elérhetetlenné tette szolgáltatásukat –, így feltételezhető, hogy most sem lesznek elnézőek.

Kínában minden más országgal szemben sokkal szigorúbb szabályok mentén lehet csak online életet élni. Ebbe beletartozik, hogy az állampolgárok nem bújhatnak becenevek (nicknevek) mögé, játszani pedig csak azután lehet, ha igazolták magukat. A törvényekbe is foglalt korlátozás elsősorban a fiatalokra vonatkozik, és állítják, jó okkal: sok olyan iskolás van ugyanis, aki rövidlátó, de az éjszakákba nyúló számítógépezés miatt romolhat például az iskolai teljesítmény is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?