szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lelassult agyi reakció, emlékezetkiesés – ilyesmiket is tapasztalnak azok, aki már átestek a koronavírus-fertőzésen. Az orvosok szerint ez is azt jelzi, hogy sok dolog van, amit még nem tudunk a kórokozóról.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az egyik legnagyobb amerikai napilap, a The New York Times olyan koronavírus-fertőzöttekről közölt cikket, akik a betegséget mára ugyan leküzdötték, de a szervezetük továbbra sem működik rendesen. Az ijesztőbb tünetek egyike a demenciaszerű érzet: a napilap bemutatott egy férfit, aki a fertőzés előtt egy 12 napos kirándulás vett részt Párizsban, erre azonban egyáltalán nem emlékszik.

Michael Reagan saját bevallása szerint egy koncerten is megfordult a francia fővárosban, ahol rengeteg kép készült, de hiába nézi őket, egyik sem ismerős neki. Reagan egyike azoknak a pácienseknek, akiknél a Covid–19 miatti súlyosabb emlékezetvesztés jelentkezett a betegség leküzdése után.

A férfi azt mondta: a memóriaproblémái olyannyira komolyak, hogy a munkahelyére sem tudott visszatérni.

Az amerikai napilap egy másik páciens esetét is említi. Nála szintén memóriazavarok jelentkeztek, ám jóval enyhébbek. Ő például a saját kocsijára nem emlékszik, pontosabban: ha többet egymás mellé tennének, állítása szerint nem tudja felismerni, melyik az övé. Egy harmadik esetben pedig a munkájához tartozó, korábban rutinszerűen végzett lépéseket felejtette el egy nő.

[Kutatók mondják: ha ezt a két szagot nem érzi, jó eséllyel koronavírusos]

Fontos tudni, hogy ezek a jelenségek nem általános jellegűek, de olyannyira azért nem is ritkák. A New York Times hivatkozik egy francia tanulmányra, amely során 120, kórházban kezelt fertőzött esetét írják le. A betegek mindegyike felgyógyult a vírussal való találkozás után, de több mint egyharmaduknál emlékezetbeli, egynegyedüknél pedig koncentrációs zavarok jelentkeztek.

A jelenség pontos oka még nem tisztázott. A lehetséges magyarázatok egyike az agyi erek gyulladásos megbetegedése, illetve a szakértők úgy vélik, az érintetteknél miniatűr sztrókok pattantak ki, s ezek vezettek a demenciaszerű érzethez. Korábban magyar tudósok is arról közöltek cikket, hogy lehetséges, hogy a koronavírus bejut az agyba.

[Egészen durva tünetek léphetnek fel hónapokkal a koronavírus után]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót