szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jeff Katzenberg és Meg Whitman, a Quibi alapítója és vezetője 2020 áprilisában indította útjára a szolgáltatást, ami mobilra optimalizált, 5-10 perces tartalmakkal akart nagyot dobni. Azt is elmondták, mi állhat a bukás hátterében.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a nemrég útjára indult új videostreaming-szolgáltató. Fél évvel azután, hogy elstartolt, Jeff Katzenberg és Meg Whitman – a platform alapítója és vezetője – bejelentették, leállítják a szolgáltatást.

A befektetőknek eljuttatott, a sajtóhoz is kiszivárgott levélben a vezetők azt írják, alapvetően két oka van a döntésnek:

az ötlet nem volt elég jó ahhoz, hogy a modell működjön, és az időzítés sem volt megfelelő.

Ennek ellenére a pénzemberek a jelek szerint bíztak a dologban, ugyanis 1,75 milliárd dollárt fektettek a cégbe. Ebből Katzenberg szerint még nagyjából 350 millió dollár maradt meg – írja a Wall Street Journal.

A Quibi nem azzal akart nagyot villantani, hogy a szolgáltatáson keresztül filmeket és sorozatokat lehet nézni, hanem azzal, hogy a platformot kifejezetten a mobilos képernyőre tervezték. Úgy gondolták ugyanis, hogy az ilyen típusú tartalomfogyasztás jövője, hogy mindenki a mobilján fogja nézni. Az ötletben mások is láttak potenciált: Steven Spielberg már ide is tervezett egy sorozatot, és Hollywood is elkezdett készülni az 5-10 perces filmekre és sorozatokra. A Quibi másik nagy dobása ugyanis az lett volna, hogy a platformra készülő tartalmak jóval rövidebbek a hagyományos formátumnál.

Katzenberg szerint minden lehetőséget kihasználtak, amit csak ki tudtak, de eddig tudták húzni a dolgot. A befektetőknek visszaadják a maradék pénzt, a munkatársaktól pedig búcsút vesznek.

A Quibi stratégiája az lett volna, hogy az 5 dolláros (kb. 1500 forintos) havi előfizetői díjért cserébe ingázás közben tudják majd nézni az emberek a tartalmakat. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban sokan áttértek a home office-ra, így ez a stratégia gyorsan elesett.

Hogy mikor áll le végleg a Quibi, azt egyelőre nem tudni, de a vezetők szerint ez a következő hónapokban történik majd meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató