szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több műholdat, köztük egy kísérleti 6G-s technológiával felszerelt szerkezetet is az űrbe küldött Kína. A tervek szerint az 6G az 5G-nél is százszor gyorsabb adattovábbításra lesz képes.

Kína megkezdte a 6G-s hálózattechnológiával kapcsolatos első tesztjeit, miután a világon elsőként Föld körüli pályára állítottak egy 6G-s műholdat. A BBC szerint a szerkezetet Senhszi tartományban indították útnak, de a rakétán, amely a műholdakat vitte, másfajta vevőegységek is voltak, szám szerint 12.

A 6G technológia ma még gyerekcipőben jár, így a kereskedelmi szegmensben való megjelenésére is hosszú éveket kell várni. A kísérletezés ettől függetlenül elkezdődik, és ezt a folyamatot segíti a kínaiak által pályára állított műhold is. A szakértők úgy vélik: a 6G-s technológia a jelenlegi 5G-nél is százszor gyorsabb kommunikációt tesz majd lehetővé. A kínai pártsajtóban elhangzott az is: a technológia űrbéli vizsgálata során elsősorban

a terahertzes tartományban zajló adattovábbítás lehetőségeit kutatják a szakemberek.

A műholdakat egy Hosszú Menetelés-6 típusú hordozórakétával indították el a tajjüani űrközpontból (Taiyuan Satellite Launch Center, TSLC). A felbocsátott szerkezetek egyike a mezőgazdasági termelés problémáit kutatja, egy másik pedig azt, hogyan lehet megelőzni az erdőtüzeket.

Az 5G-s adótornyok kiépítése idén pörgött fel igazán a világban, noha a munkát sok helyen konteóhívők zavarták meg azzal, hogy a telepített bázisállomásokat felgyújtották, a póznákon dolgozó munkásokat pedig bántalmazták. Ez azért történt, mert sokan úgy vélik: az 5G miatt terjedt el a koronavírus, miközben ezt egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja alá. Sőt: a kutatók szerint az 5G-nek általánosan véve sincs semmilyen hatása az egészségre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé