szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google egyszerre két jó hírt is bejelentett: globálisan is bevezeti az androidos telefonokon az úgynevezett RCS-alapú üzenetküldést, emellé pedig jön a végpontok közti titkosítás is.

Miután a Google számos üzenetküldő megoldással rukkolt elő – elég csak a Google Talkra, az Allóra vagy épp a Hangouts Chatre gondolni –, majd hagyta félbe őket, 2018 áprilisában kiderült, hogy a cég inkább az androidos telefonok erre szolgáló alapértelmezett alkalmazását, a Messages (Üzenetek) nevűt fejleszti fel. Emiatt már nemcsak SMS-eket és MMS-eket lehet vele küldeni és fogadni: az RCS-nek (Rich Communication Services) köszönhetően képek és videók küldésére/fogadására, chatelésre és csoportos beszélgetésekre is alkalmassá vált az app.

Bár sok helyen lehetett eddig is elérni ezt a fajta üzenetküldési módot, a Google most bejelentette: a világ minden részén bevezeti az újfajta üzenetküldési módot. Hogy ki tudja a gyakorlatban is használni, az a vállalat szerint függ a használt eszköztől és a helyi szolgáltatóktól is. Magyarországon már évek óta használható az RCS-alapú üzenetküldés, elsőként, 2018 májusában a Telekom tette elérhetővé ügyfelei számára.

Ezzel egy időben a Google egy másik, igen hasznos funkciót is bejelentett, ami érkezik az Üzenetekbe: a végpontok közötti titkosított üzenetküldést. Erről már néhány hónappal ezelőtt is lehetett hallani, a Messages 6.2-es fejlesztői verziójában ugyanis már bekerült a kód, ami arra utalt, hogy ezen dolgozik a Google. Ez egyelőre nem mindenki számára érhető el: első körben azok a béta-tesztelők kapják majd meg, akik RCS-üzenetet küldenek egymásnak, a szélesebb körű tesztelés pedig 2021-ben kezdődhet majd meg. A titkosítás automatikus lesz, azonban a felhasználóknak be kell kapcsolniuk az alkalmazásban a csevegés funkciót.

Aki szeretné mielőbb megkapni a titkosítást, az itt jelentkezhet tesztelőnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában