szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudósok olyan autonóm járművek építését tervezik, melyek maguktól azonosítják és javítják az útburkolat hibáit. A különleges eszközöket már jövőre munkára fognák az Egyesült Királyságban.

A Liverpooli Egyetem által alapított startup, a Robotiz3d önjáró robotokra bízná a jövő évtől a kátyújavítási munkálatokat az Egyesült Királyságban. Az egyetem közlése szerint a briteknél szintén nagy gondot jelentenek az útburkolati hibák, melyek foltozása évről évre rengeteg pénzbe kerül. Egy számítás szerint csak az elmúlt évtizedben több mint egymilliárd fontot költöttek ilyen munkákra. A pótlások ráadásul nem is mindig voltak hibátlanok.

A Robotiz3d által kitalált járművek feltalálóik szerint hatékonyabban és biztonságosabban dolgoznának, mint az emberek, sőt.

Nem csak a kátyúk befoltozását végeznék el, arra is képessé tennék őket, hogy az úton járva azonosítsák a javításra váró repedéseket és lyukakat.

A csapat még nem építette meg a gépeket, de a koncepciójuk már elkészült. Ennek alapján nem hagyományos munkagépekre kell gondolni, inkább tankszerű masinákra, amelyek lánctalpakon haladnának előre. A tudósok szerint a gépezetet a mesterséges intelligencia vezérelné, vagyis az irányítása is abszolút embermentes lenne.

A Robotiz3d szerint a jármű fő előnye, hogy a munkavégzéshez nem kell lezárni egy-egy szakaszt, illetve maga a javítás sem tartana órákig: a robot a legkritikusabb helyeket egy gyorsfoltozással javítaná, miközben értesítené a humán személyzetet, amely kivonulva tovább erősíthetné a sérült burkolatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában