szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság már a hatodik szerződést köti meg vakcinafejlesztő céggel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője kedden.

A szerződés szerint 160 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak az amerikai cégtől, amellyel az EU már augusztusban tárgyalt vakcinavásárlásról. Előzetesen 80 millió adag szállításáról volt szó, illetve adott esetben további 80 millióról.

Az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján biztosítja a vakcinák tagállamok közöti méltányos elosztását – közölte az Európai Bizottság vezetője.

Az uniós bizottság már a hatodik szerződést köti meg. A gyártók ígéretes oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást – tette hozzá von der Leyen.

A Moderna a múlt héten közölte, hogy az ő vakcinájuk 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Korábban a Pfizer tett hasonló bejelentést, állításuk szerint az ő oltóanyaguk 95 százalékos hatékonyságú. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinájuk hatékonyságát 92 százalékosra tették első körben, majd ezt javították kedden 95 százalékra. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca arról számoltak be, hogy koronavírus-oltásuk összességében 70 százalékos védettséget nyújt a kórokozóval szemben.

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Hiába „csak" 70 százalékos az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának hatásossága, ettől még tökéletes fegyver lehet a járvány elleni harcban. Könnyű szállíthatósága és viszonylag alacsony ára pedig még előnyt is jelenthet. De pontosan mit takar, hogy egy vakcina hány százalékban hatásos, és milyen eredményekkel sikerült legyőzni korábban olyan járványokat, mint a himlő vagy a gyermekbénulás?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli