szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai tudósok vizsgálták a Curiosity marsjáró által készített felvételeket a Gale-kráter kőzeteiről, ami alapján arra jutottak, a közeli Sharp-hegyről lezúduló víz elárasztotta a területet. A szakembereknek egy elméletük is van arra, miként nézett ki mindez.

A korábban a Mars felszínéről készített felvételek alapján a kutatók régóta azt sejtik, hogy a bolygón egykoron katasztrofális áradások lehettek. A téma kapcsán nemrég egy csapat amerikai kutató elemezte a Curiosity marsjáró által rögzített adatokat, és úgy találták, több ilyen áradás is végigsöpörhetett a Gale-kráteren, nagyjából 4 milliárd évvel ezelőtt.

A Jackson Állami Egyetem, a Cornell Egyetem, a NASA Jet Propulsion Laboratory űrközpont, valamint a Hawaii Egyetem tudósai a marsjáró által a kőzetekről és ásványokról készített felvételeket tanulmányozták, és olyan üledéket figyeltek meg, ami alapján arra lehet következtetni, nem sokkal a Sharp-hegy és a Gale-kráter kialakulása után árvizek söpörtek végig a területen. Az eredményeiket a Nature című tudományos szaklapban publikálták.

©

A kutatók úgy vélik, az áradásokat egy hatalmas meteorbecsapódás okozhatta, ami olyan sok hőenergiát termelt, hogy képes volt jelentős mennyiségű jeget felolvasztani a bolygón. A kataklizma szén-dioxidot és metánt juttatott a Mars légkörébe, ami a vízgőzzel keveredve rövid időre meleg és nedves klímát hozott létre. Emiatt rengeteg eső eshetett a bolygón, amelyek a Sharp-hegyről érkezve elárasztották a Gale-krátert.

©

Mindez azt jelentheti, hogy a Marson egy időben adottak lehettek az élet kialakulásának feltételei – ott ugyanis, ahol víz van, ott élet is van, gondoljunk csak a Földre. A nyáron útnak indított újabb marsjáró, a Perseverance – amely 2021 februárjában landol majd a bolygó felszínén – feladata lesz, hogy az élet egykori jelenlétére bizonyítékokat találjon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen