szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bolygóközi utazása közben fedélzeti hangokat rögzített a Perseverance nevű Mars-járó. Ön is meghallgathatja őket.

Bár az új Mars-járó, a Perseverance még nem érte el a vörös bolygót, utazása közben is történnek vele érdekességek. Például hangokat rögzít, melynek tanúságául szolgál az a rövid hangfájl is, amelyen a rover alkatrészeinek távellenőrzés közbeni morajlása hallható. A hangokat még október 19-én rögzítette a szerkezet egyik mikrofonja, de csak a napokban adta ki őket a NASA.

A hangfájl a laikusok számára nem tartogat túl sok izgalmat, a NASA szakembereinek azonban óriási jelentőségű: a visszacsatolásként érkező morajlás azt jelzi, hogy a rendszer jól működik, a Perseverance pedig biztonságban halad a Mars felé.

A rover mikrofonjára a leszálláskor is komoly feladat hárul majd, a NASA ugyanis most először fogja felvenni, milyen hangja van a marsi landolásnak. Erre – a jelenlegi tervek alapján – bő két hónap múlva, 2021. február 18-án számíthatunk. A NASA új Mars-járója a Jezero-kráterbe fog megérkezni, és rögtön munkához lát: az ősi mikrobiális élet után kutat majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság