szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Ha a legjobb képminőséget és a legprofibb fotós szolgáltatásokat keressük, akkor rossz helyen járunk. De ha az azonnal elkészülő papír fénykép izgalmát és a retró élményét vegyítenénk egymással, akkor lényegében hazaérkeztünk.

Olvasóink közül vélhetően sokan már nem is emlékeznek arra, hogy mikor hívattak elő, illetve nyomtattak ki utoljára fényképeket. Többen talán sohasem tettek ilyet. Fényképeinket már jó ideje digitális formában készítjük és tároljuk, általában egy okostelefonon, aztán pedig egy merevlemezen, illetve egyre inkább valamely felhőszolgáltatásban. És nem papíron, hanem digitális formában osztjuk meg őket ismerőseinkkel.

Pedig nem is olyan régen a fotózás és a kép kézbevétele között általában hetek, hónapok teltek el, ezért szólt hatalmasat a Polaroid: a márkanév egyet jelentett az azonnal kézbevehető fényképekkel. És most is egyet jelent, ugyanis a Polaroid 2020-ban is jelen van a piacon, mi pedig kipróbáltuk az új termékeit.

©

Honnan jön, merre tart?

Edwin Land amerikai tudós 1937-ben alapította meg a Polaroidot, a cég 1948-ban dobta piacra első instant fényképezőgépét. Az ezt követő évtizedekben számos különböző termékkel rukkolt elő a vállalat, mely aztán a 2000-es évek elején kétszer is csődöt jelentett. Aztán bejött a képbe egy 2008-ban alapított holland fotós cég, az Impossible Project, mely felkarolta a márkát és mind a mai napig terelgeti azt.

A Polaroid még 2020-ban is túlnyomó részt analóg termékekkel foglalkozik, a digitalizáció szele éppen csak kezdi megérinteni. Ennek jegyében a Polaroid egyik legfrissebb modellje is egy teljesen analóg fényképezőgép: ez a Now.

©

Tesztalanyunk egy számos különböző színváltozatban készülő, 150x112x94 milliméter méretű, illetve film nélkül is 434 grammos instant fotómasina. Vagyis egy olyan gép, amit nem tudunk csak úgy bármikor előrántani a zsebünkből, hanem bizony gondoskodnunk kell hozzá egy kisebb táskáról.

A Polaroid Now-val nem lehet titokban fotózni. Szinte garantált, hogy a kis fényképező az elővételét követően azonnal a társasági beszélgetések központjába katapultálja magát. A retro feeling maximálisan adott, köszönhetően többek közt a cukin bumfordi formának, a színes borításnak és az ikonikus szivárványcsíkos díszítésnek.

©

Faék egyszerűség

Első körben le kell nyitni a készülék alját és a helyére kell csúsztatni a 8 felvételre elegendő filmcsomagot. Ezt követően a hátoldali nagy köralakú gombbal be kell kapcsolni a fényképezőt – melynek hatására az egyszerű pálcikás LED-es kijelzőn felvillan a hátralévő képkockák száma –, és máris exponálhatunk.

Ezt az előlapon lévő méretes, piros gombbal tudjuk megtenni. Ennek lenyomására elvillan a vaku, és a papírkép máris kicsúszik előrefelé. Azonnal kézbe tudjuk fogni, de megtekinteni csak 10-15 perc múlva lehet, addig pedig érdemes sötét helyen, így például az ingzsebünkben tárolni. A jobb minőség érdekében kerülni kell a rázogatást, illetve azzal is jó tisztában lenni, hogy a téli zimankó és a nyári kánikula ronthat a későbbi vizuális élményen.

©
©

A végeredmény egy 10,8x8,8 centiméteres papírlapka, melyen egy 7,7x7,9 centiméteres fénykép található. A szuper digitális képminőséghez szokott szemünk első blikkre megrökönyödhet a nem túl éles, enyhén fakó felvételeken, de aztán rájövünk, hogy a fotózás ezen formája nem erről szól.

Hanem például arról, hogy nem őrült módon kattintgatunk minden elénk kerülő témát, hanem megfontoljuk, hogy mire lőjük el a rendelkezésre álló néhány felvételt. És arról, hogy hiába sikerül rosszul egy exponálás, annak eredményét utána mindenképpen kézbe fogjuk venni.

Ennek pedig van egy semmi máshoz nem fogható bája.

©

Mit tud még? És mennyibe kerül?

Ha minden szempontból ideálisak a fényviszonyok, a vaku kikapcsolható a villám logós hátsó gombbal. Az előlapi kis fehér gombbal néhány másodperces időzítés állítható be, és bár egy alapszintű autofókuszt is kapunk, annak megbízhatósága nem mondható túl jónak, a felvételek adott esetben életlenek lehetnek.

Szelfizni nem lehetetlen a Polaroid Now-val, de nem is egyszerű. Kijelzőből egyetlen egy sincs a gépen, de még az önarckép készítését fillérekből segítő kis tükörről is le kell mondanunk. A képkereső egyszerű optikai, semmilyen extra információt nem jelenít meg.

©

A jobb oldali régimódi microUSB csatlakozóaljzaton keresztül tölthető a beépített akkumulátor, mely egy feltöltéssel 15 csomagnyi kép elkészítését teszi lehetővé.

A 45 ezer forintos készülék az úgynevezett i-Type és 600-as filmeket támogatja. Előbbiek picit olcsóbbak és nincs bennük akkumulátor, ami miatt egyes régebbi gépekkel nem kompatibilisek, de amúgy a két film megegyezik egymással. Egy színes, illetve fekete-fehér felvétel minimum 750 forintba kerül, vagyis igen drága, és még ha nagyobb csomagban is vásárolunk filmet, akkor sem csökken a darabár 560 forint alá.

©
©

Bluetooth-támogatás csak a OneStep+ nevezetű testvérmodellben található. Vagy például a Fuji hasonló kameráiban, melyek közül a kicsit drágább példányok már kijelzővel és videórögzítési lehetőséggel is rendelkeznek, és egy-egy papírképük mintegy 300 forintba kerül. Viszont retro fronton nem olyan erősek, mint a Polaroid, már ha valakinek inkább ez számít.

Two more things

A Polaroid azokra is gondol, akik az okostelefonjukon lévő fényképeket szeretnék viszontlátni papírképként. Számukra készült a 45 ezer forintos Polaroid Lab, melynek alapötlete jól hangzik, de a mögöttes technológia miatt rögtön a technológiai iparág valaha készült legértelmetlenebb kütyüi közé csúzlizza be magát a készülék.

Hogy miért? Nos, az okostelefonon tárolt felvételek nem egyszerűen Bluetooth-on keresztül érkeznek meg a fotót készítő masinára, hanem úgy, hogy

a készülék analóg módon lefényképezi a ráhelyezett mobil kijelzőjén lévő fényképet.

©
©

A lehető legjobb képminőség érdekében érdemes letisztogatni a telefon kijelzőjét, kikapcsolni az éjszakai üzemmódot, illetve iPhone-okon inaktiválni a TrueTone-t.

A Now által támogatott filmeket használó Lab hozzáadott értéke, hogy a képekbe kiterjesztett valóság alapú videókat rejthetünk, melyek értelemszerűen nem a papírképeken, hanem a telefon kijelzőjén elevenednek meg. Ezenkívül arra is lehetőség van, hogy egy felvételt több kisebb részletre darabolva vegyünk kézbe több kis papírkép formájában.

©
©

A Labnál nagyobb értelmét látjuk az okostelefonokkal Bluetooth-on keresztül kommunikáló Polaroid Hi Printnek, mely egy 35 ezer forintos vezeték nélküli nyomtató. Ez a 255 grammos hordozható printer 5,4x8,6 centiméteres képeket készít, darabonként mintegy 300 forintos áron.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület