szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy elemzőnek hála kiderült, mekkora hasznot szakítottak azok, akik gyorsan felvásárolták az újgenerációs konzolok első példányait, majd néhány napra rá, a kialakult készlethiány alatt drágábban eladták azokat.

Egyelőre Magyarországon is nehézkes a PlayStation 5 beszerzése, a Sony ugyanis a koronavírus-járvány miatt csak kisebb készletet tudott a boltokba küldeni, ami pedig elérhetővé vált, azt a rajongók gyorsan elkapkodták. Több piacon viszont nemcsak a rendes játékosok álltak készenlétben az új konzol megjelenésekor, hanem a nyerészkedők is.

Ők voltak azok, akik az eszközök debütálásakor (valószínűleg szoftveres rásegítéssel) azonnal lecsaptak a készülékekre, majd néhány nappal később, ahogy a készlethiány egyre erősebben éreztette hatását, árulni kezdték azokat – de a bolti árnál sokkal magasabb összegért. A jelenség nem csak a PS5-öt érintette, ugyanis a Microsoft új konzolját, a Xbox Series X-et is hasonlóképp adták-vették egyesek.

Hogy pontosan mennyire érte ez meg, csak most, egy Michael Driscoll nevű adatbányász összegzése után lett tiszta: Driscoll szerint a PS5-ből nagyjából 35 millió, az Xboxból pedig 23 millió dollár hasznot húztak a konzolüzérek. Mindkét esetben több milliárdnak forintnak megfelelő összegről van szó, puszta átváltással is. A pénzt természetesen nem egyetlen ember szedte össze, hanem kisebb csapatok, akik egy-egy piac elérhetőségére fókuszálva vették a játékgépeket.

A jelenség azért is szomorú, mert a Sony és a Microsoft is azt ígérte: minden erejükkel azon lesznek, hogy elkerüljék a hasonló incidenseket. A technikai eszközök haszonszerzés céljából való felvásárlása persze nem az új konzolokkal alakult ki, már azelőtt is létezett. A nyerészkedők ráadásul nem kizárólag konzolokra hajtanak, bármi jöhet, ami egy kicsit is érdekesebb. Így fordult elő, hogy az Nvidia újabb videokártyáiból, akik tényleg használnák őket, már jóval kevesebb jutott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!