szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 45 éves korában elpusztult utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú, Sudan előtt állít ma emléket a kereső főoldalán a Google. A szokásos logó helyett ezúttal egy Sudant ábrázoló rajzból lehet kiolvasni a Google név betűit.

December 20. fontos dátum volt Sudan életében. 2009-ben ezen a napon érkezett meg három társával együtt a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre, ahol attól a pillanattól kezdve 24 órás fegyveres őrséget kaptak. Sudant és a szintén hím Sunit, valamint a Fatu és Najin nevű nőstényeket azért vitték az Ol Pejetára a szakemberek, hogy segítségükkel megpróbálják megmenteni a kihalástól az északi szélesszájú orrszarvúkat.

Suni 2014. október 17-én, ismeretlen okok következtében hunyt el. Sudan 2018. március 19-én, és az esetében lehet tudni az okot is: a 45 éves rinocéroszt életkorával kapcsolatos szövődmények miatt kellett elaltatni. Az Ol Pejeta szakemberei akkor azt mondták, az emberi életkorra átszámolva 90 évesnek megfeleltethető korú Sudan már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú
©

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, onnan vitték át 2009. december 20-án Kenyába. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Még saját Tinder-profilja is volt: egy adománygyűjtő akció keretében hozták neki létre, és a platformon szokásos – tetszésnyilvánításra szolgáló – jobbra húzással lehetett adományozni neki, illetve az alfaj fenntartását segítő alapnak.

Sudantól halála előtt szaporítóanyagot vettek, hogy életben tartsák a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését.

Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú – variációk egy Google-logóra
©

A faj megmenekülésére először 2018-ban csillant fel a remény, amikor sikerült mesterségesen létrehozni orrszarvúembriókat. 2019-ben előbb petesejteket nyertek ki a tudósok Fatuból és Najinból, majd idén januárban jött a hír, hogy a tudósok egy harmadik embriót is létrehoztak. Augusztusban pedig újabb petesejteket vettek le a kutatók.

A kipusztulás fenyegette orrszarvúalfaj megmentésén egy nemzetközi – kenyai, német, cseh és olasz szakemberekből álló – csoport fáradozik, amely egy legalább öt állatból álló populációt akar létrehozni, hogy visszatelepítsék őket az afrikai vadonba, természetes élőhelyükre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!