szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a rendes tűzijátéknál is látványosabb az a fényshow, amelyet a budapesti Maxin10sity bevonásával hoztak létre Seattle híres üvegkilátójánál. A szilveszteri fényáradat csak képernyőn volt látható és hallható, ott viszont megérte a pénzét.

A koronavírus-járvány miatt Seattle-ben sem tartották meg a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, de az amerikai nagyváros így sem maradt látványos fényshow nélkül: egy budapesti vállalkozás, a hasonló munkákban már többször bizonyított Maxin10sity és egy amerikai művész, Terry Morgan ismét összeálltak, hogy különleges módon, digitális fénytechnikával búcsúztassák el 2020-at.

A televíziókban, illetve online sugárzott műsor helyszínét a seattle-i üvegkilátó és étterem, a híres Space Needle adta, de csak digitális értelemben: a fényshow a valóságban ugyanis nem történt meg. A készítők mindezt a digitális leképezés technológiájával érték el. Az elképesztő műsort a helyi KING 5 tévécsatorna élőben közvetítette.

A felvételen lévő építmény természetesen igazi, ahhoz ugyanis, hogy a fények minél látványosabbak legyenek, különféle kameraállásokban rögzítettek jeleneteket a Space Needle körül. Az így keletkező anyagra ezután rétegenként kerültek rá a fények, illetve alakzatok, merthogy a show ilyen elemeket is tartalmazott.

A digitális fénytechnika másik előnye, hogy a rendes tűzijátékkal szemben itt nincs zaj, amely elriasztaná az állatokat. Az alatta hallható zene pedig csak olyannyira hangos, amennyire azt a tévénéző/internetező akarja.

Terry Morgen és a magyar Maxin10sity a 2018-as Borealis fényfesztivált is együtt valósította meg. Bár az sem sikerült rosszul, a mostani projekt volt a csapat eddigi legmerészebb vállalkozása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban

Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban